Ambipak konferencija: Smurfit Kappa Avala Ada LIDER u PROIZVODNJI ambalaže od talasastog kartona u Srbiji i u Evropi

Na konferenciji „Ambalaža u doba održivog razvoja“, organizovanoj uz institucionalnu podršku Privredne komore Srbije, 14. oktobra 2021. godine u Beogradu, u segmentu o potencijalu industrije ambalaže u Srbiji, predstavljena je kompanija Smurfit Kappa Avala Ada d.o.o.

Posetioci konferencije vrlo pažljivo su ispratili izlaganja dvojice predstavnika ove kompanije, Njegoša Vidojevića, direktora prodaje i Nikole Marinkovića, rukovodioca razvoja.

Prezentaciju je započeo Njegoš Vidojević sa informacijom da je Avala Ada doo najstarija fabrika papira u Srbiji osnovana davne 1938. godine i kao takva 2004. godine postaje deo Kappa Star Grupe a potom, od 2018. godine, deo Smurfit Kappa Avala Ada čime postaje internacionalna kompanija za preradu papira i proizvodnju ambalaže. U nastavku citiramo detaljno predstavljanje Smurfitt Kappa Avala Ada ima poziciju lidera u ovom delu Evrope:

-Jedina smo fabrika u ovom delu Evrope za transportnu i komercijalnu ambalažu. Imamo sve sertifikate za prehrambenu industriju koju koju pokrivamo sa 80% učešća. Prodajemo preko 8.000 tona komercijalne ambalaže, globalni smo lider u proizvodnji ambalaže od talasastog kartona u Srbiji i u Evropi. U svom posedu imamo 68.000 hektara šuma, recikliramo godišnje 6.5 miliona tona ambalaže, od toga prodajemo 7.7 miliona tona papira i 11.7 milijardi kvadratnih metara prodajemo kroz pakovanja i amabalaže godišnje. Grupa posluje na 3. kontinenta u 36. zemalja, poseduje 365 objekata, ima 46.000 zaposlenih i 65. 000 kupaca.

Takođe je napomenuo da je, zahvaljujući poslovanju u integrisanom sistemu u čijem sastavu se nalazi i fabrika za otkup sirovina i reciklažu i proizvodnju papira i kartona, Smurfitt Kappa Avala Ada u mogućnosti da sama sebi obezbeđuje osnovnu sirovinu i na taj način osigura kvalitet proizvoda i isporuke za svoje klijente.

Njegoš Vidojević, Smurfitt Kappa Avala Ada

Nama je cilj da podržimo domaću privredu i da sa njima delimo naša saznanja koja stičemo sa partnerima iz celog sveta. Garantovano snabdevanje i proizvodna izvrsnost je ono po čemu smo prepoznatljivi, rastemo i razvijamo se zajedno sa klijentima – Njegoš Vidojević.

Prilika da primeni know-how partnera iz celog sveta, omogućuje Smurfitt Kappa Avala Adi jedinstven pristup saradnji sa klijentima i pronalaženju idealnog rešenja pakovanja za njihove proizvode.

Ulaganje u razvoj, zaposlene i zaštitu životne sredine

Kompanija je posvećena naučnim pristupima i istražuje tržište, navike potrošača, gde se zadržava ambalaža i zašto. Osnovano je 28. centara za razvoj, za stalno praćenje kvaliteta ulaznih sirovina i gotovih proizvoda, od kojih je jedan u Beogradu.


Naše najveće vrednosti su naši ljudi i mi se konstano trudimo da to naši zaposleni u kompaniji i znaju. – Njegoš Vidojević

-Podstičemo zaposlene da svoja iskustva razmenjujemo i delimo, a svaki zaposleni ima pravo da saopšti inicijativu i da predlog, trudimo se da prepoznamo talente, da ih unapređujemo i razvijamo kroz  procese i projekte. Cilj nam je da budemo poželjan poslodavac. Društveno smo odgovorna kompanija i organizujemo akcije čišćenje reka i obala, kao i pošumljavanje. Podržali smo razne društvene akcije i donirali za socijalne projekte 7.7 miliona evra. Preko 70.000 evra donirano je samo tokom kovid krize u Srbiji.
Treba da negujemo dobro okruženje, razmenjujemo dobre prakse, čuvamo životnu sredinu i da ostanemo pouzdan partner pod sloganom KREIRAJ-ZAŠTITI–NEGUJ istakao je za kraj izlaganja, direktor prodaje Njegoš Vidojević.

Tokom konferencije prikazan je film o ambalažnom otpadu „Open to future“ kao najvećem problemu sa kojim se planeta suočava koji objašnjava da kompanija kao lider u održivoj ambalaži, ima odgovornost i mogućnost da pomogne u smanjenju ambalažnog otpada.

Upravo o ovom segmentu poslovanja govorio je u nastavku Nikola Marinković, rukovodilac razvoja a na linku konferencije možete poslušati kompletno predstavljanje Smurfitt Kappa Avala Ade s početkom na 2h 03 min snimka. Toplo preporučujemo da pogledate.

Podeli na društvenim mrežama: