Beogradski sajam: Posle Grafime 2022.

Beogradski sajam je bio bio domaćin 42. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije – Grafima, održanog u hali 4 od 21. do 24. septembra 2022.  godine, u složenim vremenima i uslovima privređivanja, opravdao je visoka očekivanja i izlagača i posetilaca.

Tokom svečanog otvaranja manifestacije, o njenom sadržaju i dometima pohvalno su se izrazili i predstavnica domaćina 42. Grafime Jelena Đurić, izvršna direktorka kompanije Igepa Cartacell, i Miša Čugurović, predsednik organizacionog odbora Grafime i predsednik Grupacije grafičke industrije u okviru Udruženja za kreativnu industriju PKS.

Beogradski sajam Cartoflex
Foto: Beogradski sajam

Pod sloganom „Više boje“ posetiocima, pretežno profesionalcima u oblastima koje Grafima pokriva, ove godine se tokom tri dana, na oko 3.800 kvm sajamskog prostora u Hali 4, Beogradski sajam ugostio je više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, a ponudili su bogat izbor mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije.

Iako se, zbog karaktera priredbe, njeni rezultati, profesionalni i poslovni, sumiraju mesecima posle zatvaranja sajamskih kapija, prvi utisci i izlagača i posetilaca povoljni su, i u pogledu raznovrsnosti ponude i u pogledu predstavljenih noviteta na kompleksnom „grafičkom tržištu“.

Foto:  Beogradski sajam Grafima
Foto: Beogradski sajam

Kao i izlagački, i prateći program je bio na nivou visokog renomea manifestacije, a akcenat je bio na tehnologiji štampe, grafičkom dizajnu i reklamnom materijalu. Posebno su akcentovane teme i prezentacije kao što su: primena dizajna u praksi, aktuelno stanje u oblasti pametnih tekstila, five dot mission sustainability, prezentacija printera Handtop 3200UV, standardizacija grafičke proizvodnje, tipografija i retipografija secesije, digitalna priprema za flekso štampu, Praktičan pristup u upravljanju bojom u grafičkoj industriji, Digitalizacija u proizvodnji ambalaže i druge.

Već po tradiciji, najuspešnijim izlagačima dodeljena su i priznanja – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat. Najviša priznanja, ona za ukupni kvalitet, dobili su domaćin Igepa Cartacell d.o.o., Beograd (koji je dobitnik i priznanja za mašinu „Handtop HT3200E“), Antika d.o.o., Beograd (uz priznanje za mašinu „Duplo PFI Blade B2“) i Grafikum d.o.o., Beograd (uz Specijalno priznanje za inovativnost u grafičkoj industriji i priznanje za softver „Oris Flex Pack Direct To Substrate Proofing System“).

Na zadovoljstvo posetilaca i izlagača, Grafimu je i ove godine pratio višedecenijski partner Biro-Expo, sajam informatičko-birotehničke opreme, a promovisana je i nova komplementarna sajamska manifestacija – 1. Sajam pakovanja i ambalaže PAK-AM, specijalizovana manifestacija koja obuhvata najrazličitije segmente pakovanja i ambalaže, kao i mašine i opremu namenjenu ovoj industrijskoj grani.

S obzirom na to da je ovaj sajam koncepcijski namenjen pretežno poslovnim posetiocima, uvid u stanje poslovnih dogovora ukazuje na relativno zadovoljstvo većine izlagača, jer su neki od kapitalnih eksponata prodati još dok je sajam trajao.

Grafima Beogradski sajam 1

Izvor/Fotografije: Beogradski sajam

Podeli na društvenim mrežama: