FINIZ 2023: ESG i finansijske performanse poslovanja u međusobnoj korelaciji

Deseta Međunarodna Konferencija FINIZ 2023 o održivom razvoju u poslovanju uz prisutne brojne goste i učesnike, tradicionalno je održana početkom decembra u organizaciji Univerziteta Singidunum.

U četvrtak, 07. decembra 2023. godine, Poslovni fakultet Univerziteta Singidunum u Beogradu bio je domaćin Desete Međunarodne stručne i naučne konferencije iz oblasti poslovne ekonomije – FINIZ 2023. Pod nazivom „Održivi razvoj kao mera uspešnosti savremenog poslovanja,“ konferencija je okupila značajne partnere stručne i naučne zajednice, kako iz javnog tako i iz privatnog sektora. Glavni cilj konferencije bio je doprinos unapređenju održivog poslovanja kompanija, naglašavajući važnost adekvatnog korporativnog upravljanja i odnosa prema socijalnim i ekološkim pitanjima, poznatih kao ESG (Environmental, Social, and Governance) principi.

U plenarnom delu konferencije istaknuto je da postoje pozitivne korelacije između ESG i finansijskih rezultata kompanija, posebno u smislu profitabilnosti. Globalno, mnoge kompanije integrišu ESG komponente uz ključne indikatore uspešnosti (KPI), dok generacija Z pokazuje izuzetno visoku svest o održivim investicijama i podržava proizvode s pozitivnim uticajem na životnu sredinu i društvenu zajednicu.

Foto: Finiz 2023

U panel diskusiji, učesnici su se složili da je posvećenost održivim ciljevima ključna i zahteva stalne napore, resurse i praćenje rezultata. Kordinatori za održivo poslovanje igraju važnu ulogu u postizanju boljih rezultata, dok edukacija zaposlenih postaje ključna u doba koje zahteva odgovorne stručnjake. Zaključak je naglasio važnost komunikacije s svim stejkholderima i definisanje strategije održivosti.

Organizatori su zahvalili partnerima iz prethodnih godina, a pet zanimljivih panela tokom konferencije bavili su se temama poput uticaja održivog razvoja na interne revizije, finansijski sektor i fintech, održivi razvoj ljudskog kapitala, marketing strategije u fluidnom poslovnom okruženju, cirkularna ekonomija u Srbiji i EU, i poresko planiranje.

Prof.dr Lidija Barjakarović, dekan Poslovnog fakulteta u Beogradu, Univerzitet Singidunum, istakla je važnost korelacija između ESG i finansijskih performansi kompanija:

“U velikom broju sprovedenih analiza u prethodnom periodu pronađena je pozitivna korelacija između ESG i finansijskih performansi kompanije, pre svega profitabilnosti odnosno ROA i ROE. Takođe je u proteklom vremenu utvrđeno da postoji na globalnom nivou veliki broj kompanija koje istovremeno uz utvrdjivanje KPI povezuju i ESG komponente. Isto tako je izražena izuzetno visoka svest kod generacije Z za održive investicije, konzumiranje proizvoda koji imaju afirmišući uticaj na životnu sredinu ili društvenu zajednicu, i očekivanja od kompanija da se pozabave važnim socijalnim i ekološkim pitanjima.“

Danko Kalkan, Senior Manager u CCaSS – ESG Advisory Services, naglasio je potrebu srpskih kompanija da usklade poslovne modele s dinamičnim promenama u ESG regulativama u Evropi:
„Nagomilani ekološki, klimatski i društveni izazovi traže sistematska i regulatorna rešenja. U tom smislu, dinamična su dešavanja na polju ESG regulative u Evropi. Srpske kompanije koje se nalaze u lancima vrednosti EU kompanija moraće već sad da unaprede svoje poslovanje i usklade svoje biznis modele kako bi mogli da nastave da budu konkurentne na razvijenim tržištima. Danas, poslovni ambijent sve više traži povećanu transparentnost nefinansijskog poslovanja, pa će u tom smislu kompanije sve više morati objavljuju izveštaje o održivosti.“

Konferencija je završena sesijom naučnih radova, najavljujući susret naredne godine u decembru na FINIZ 2024.

PREUZMITE prezentaciju „Kreiranje otpornosti i dugoročne vrednosti kroz održivi razvoj“, autor: Danko Kalkan


Izvor & fotografije: Finiz 2023/Univerzitet Singidunum

Podeli na društvenim mrežama: