Predrag Todorović, Frosch: Kako da plastika ne bude uzročnik zagađenja

Pravilnom upotrebom plastike, kao i prirodnih sirovina, u potpunosti se može razviti stopostotno reciklirajući proizvod. Kada bi industrija odustala od želje da svoje proizvode predstavi kozmetički boljim već sutra bismo se oslobodili mikroplatike – Predrag Todorović

Da bi plastika postala koristan alat u našim rukama, a ne uzročnik zagađenja, potrebno je da se pravilno upotrebi. O tome koliko je bitan depozitni sistem, o novim potpuno reciklirajućim proizvodima kompanije Frosch i značaju dizajna ambalaže govorio je, na Ambipak konferenciji „Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja“, Predrag Todorović, regionalni menadžer razvoja firme Erdal GmbH.

Kako bismo ostvarili naše ciljeve, 2012. godine pokrenuli smo inicijativu za reciklažu kojoj su se pridružile Der Grune Punkt, NABU, ALPLA, UNISENSOR i Rave Group u Nemačkoj. Svaka od tih članica, od tih firmi dala je svoj doprinos i zahvaljujući tome mi smo bili u mogućnosti da već 2014. godine koristimo 20% sirovina dobijenih iz žutih vreća, sakupljenih iz komunalnog otpada, ne iz depozitnog sistema. Danas je taj procenat 50% – rekao je Todorović na početku izlaganja.

Kao svetski lider u proizvodnji ekoloških proizvoda za čišćenje, kompanija Frosch je do sada proizvela 620 miliona stopostotno reciklirajućih boca, što je, kako Todorović ističe, svetski rekord i objašnjava da je danas dizajn ambalaže izuzetno bitan element jer se planira svaki detalj, od toga kakve boje se koriste, da li su održive, na koji način se koriste, da li se prilikom reciklaže ti delovi mogu reciklirati i na koji način.

– Kao jedan od principa kojim se vodimo jeste da su naši proizvodi, kompletno, svi bez mikroplastike, tako da ni na koji način ne možemo zagaditi reke i mora, što znači da se to može uraditi. Kada bi industrija, jednostavno, odustala od želje da svoje proizvode predstavi kozmetički boljim nego što bi izgledali da nema mikroplastike, svi bi se oslobodili mikroplastike već koliko sutra – objašnjava Todorović.

Predrag-Todorovic-Frosch-reciklirana-plastika-2
Predrag Todorovic Frosch, plastika
Novi Frosch proizvodi

Vođeni principom reduce, reuse, recycle u kompaniji Frosch su razvijena još dva inovativna proizvoda – samostojeća vreća i glava za prskanje, korišćenjem sirovina isključivo prorodnog porekla, tačnije vode i sirovina na bazi biljaka.

–  To je naš najnoviji uspeh. Samostojeća vreća može se u potpunosti reciklirati, dok se nalepnica može ukloniti. Cela vreća, uključujući izliv, pokopac i štampanu etiketu napravljeni su od mono-materijala. Pored toga, najnovije dostignuće jeste i glava za prskanje, odnosno pumpa spreja koja je 18% lakša od konvencinalnih prskalica, izrađena od mono-materijala i u potpunosti je reciklažna, dok je 30% materijala od već reciklirane plastike, za koju smo dobili i nemačku nagradu za pakovanje. Takođe, koristimo sirovine od biljaka proizvedenih u Evropi – kaže Todorović.

PROČITAJTE JOŠ: Od sada Frosch još cirkularniji brend  – novi, reciklabilni raspršivač osvaja nagrade

On ističe da se otišlo i korak dalje pa se tako smanjio procenat učešća palminog ulja jer se širenjem palminih plantaža seku tropkse šume, a dovoz stvara dodatne emisija CO2.  Koriste se resursi koji postoje u Evropi, koji su na dohvat ruke i lako se mogu zameniti.

– Naravno, palmino ulje ima atribute koje nije tako lako zameniti uljima ovde iz Evrope, ali polako se to već menja i treba vremena za to. Na putu smo da to sve zamenimo u narednih par godina – ističe Todorović.

Značaj depozitnog sistema

Tema depozitnog sistema i njegovo uvođenje je poslednjih godina veoma aktuelno, međutim, teško za sprovođenje, ali svakako značajno za države i celokupan proces cirkularne ekonomije, dok država na taj način postaje manje zavisna od uvoznih sirovina.

– Želeo bih da ukažem svima nama koliko je depozitni sistem za jednu državu bitan jer se na taj način, prvenstveno, otvara kompletno jedna nova grana privrede, nova radna mesta, kao i ulaganje u privredu. Pored toga, obezbeđuje se jedna sirovina koja će biti sve bitnija i bitnija u budućnosti. Ne zaboravimo da se nova plastika ipak dobija iz derivata nafte, a imamo sirovine na našim smetlištima od kojih može da se pravi ponovo proizvod, i to vrlo uspešno – objašnjava Todorović.

Sa druge strane, plan kompanije Frosch jeste da u narednih četiri, pet godina 80% plastike bude dobijeno iz žutih vreća, odnosno, komunalnog otpada. Korišćene PET boce i PDPE materijal dobijen iz pomenutih vreća se reciklira kako bi se ponovo napravila ambalaža istog kvaliteta.

– Usko sarađujemo sa raznim ekološkim organizacijama i podstičemo i finansiramo mnoge projekte koji se bave obnovom i zaštitom prirode. Ono što je jako bitno, deviza naše kompanije jeste da svi naši proizvodi moraju biti dostupni svima. Mi ne želimo da od naših proizvoda pravimo premijum, to nije ideja, jer ako je premijum onda nije dostupno svakome – zaključuje Todorović.

Kompanija Frosch je pre 155 godina počela kao mala proizvodnja proizvoda od voska, od 1901. godine je registrovan brend Erdal za negu obuće i kože da bi pre 36 godina bio pokrenut brend Frosch, koji je danas svetski lider u proizvodnji ekoloških proizvoda.

Prezentaciju Predraga Todorovića pogledajte na Ambipak kanalu ovde.

Podeli na društvenim mrežama: