Revolucionarne inovacije, luksuz i održivost objedinjeni u ambalaži na ovogodišnjem sajmu Paris Packaging Week 2023

Na vodećem svetskom festivalu inovacija u ambalaži, Paris Packaging Week 2023, posetioci su imali prilike da se uvere da luksuz i održivost mogu da se vide u jednom proizvodu, ali i da saznaju na koji način se može eksperimentisati putem novih tehnologija

Ovogodišnja Nedelja pakovanja u Parizu bila je rezervisana za poslednju nedelju januara, okupivši preko 630 izlagača iz oko 80 zemalja, 1.600 brendova i preko 10.000 posetilaca. Sajam se sastojao iz četiri događaja – PCD (sa fokusom na parfeme, kozmetiku, sredstva za ličnu higijenu), PLD (ambalaža za vino, žestoka pića i druga vrhunska pića), ADF (aerosolno pakovanje, sistemi za doziranje) i Packaging Première (pakovanje luksuznih proizvoda).

Na sajmu su predstavljena pakovanja najpoznatijih svetskih brendova poput Gucci, Givenchy L’Oreal, Zara, Prada, Harrods, Seiko, Cartier, Pernod Ricard, The Coca Cola Company​ i mnogih drugih a od mnogobrojnih proizvođača ambalaže pomenućemo Avery Dennison, Berlin Packaging, DS Smith Packaging, Smurfit Kappa… Najviše izlagača bilo je iz Francuske, zatim ostalih evropskih zemalja, a na sajmu su izlagale i kompanije iz Južne Koreje, SAD-a…

Cilj događaja je bilo promovisanje najvišeg kvaliteta dizajna ambalaže i inovacija vrhunskih pakovanja iz različitih industrija. Jedna od centralnih tema, svakako se ticala i održivih luksuznih pakovanja. Brendovi su pokazali da luksuz i održivost mogu ići jedno sa drugim, dok se na panel diskusiji o cirkularnoj ekonomiji razmatrala i mogućnost poboljšanja procesa recikliranja i upravljanja otpadom, uključujući razvoj novih materijala i primenu boljih sistema prikuplajnja i sortiranja.

QR kodovi i NFC tehnologija

Paris Packaging Week 2023 obeležili su i paneli posvećeni novim tehnologijama. Pokazalo se da su kupci skloniji sve luksuznijim brendovima, kao i da se velika pažnja poklanja samom pakovanju proizvoda,  međutim, upotreba pametnih tehnologija, poput QR kodova i NFC tehnologije, čini se da je upotpunila priču o svemu onome što industrija ambalaže može da ponudi i onome što je moglo da se vidi u Nedelji pakovanja u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ: Pametno pakovanje – budućnost zaštite proizvoda

Sve češća upotreba aplikacija i digitalno angažovanje potrošača omogućilo je proizvođačima da dođu do još širih informacija o potrebi kupaca, što je svakako isplativije. Na ovaj način brendovima se nudi mogućnost praćenja podatka o ponašanju i interesima potrošača, njihovoj lojalnosti i stvara se mogućnost interakcije kroz različite kvizove ili dodelu kupona.

Zaključak jeste da je ovogodišnja Pariska nedelja pakovanja bila idealan događaj za stručnjake iz industrije ambalaže i idealan povod za razgovor o novim dostignućima u pakovanju i održivosti. Sledeće okupljanje inovatora i stručnjaka iz oblasti pakovanja i dizajna ambalaže, Paris Packaging Week 2024 zakazano je za 17. i 18. januar naredne godine.

Više detalja o ovom događaju pogledajte ovde.

Naslovna fotografija: Pexel.com/freephoto

Podeli na društvenim mrežama: