Društveno-angažovana ambalaža keksa „Domaćica“ izazvala burne reakcije javnosti

Na primeru kako je ambalaža keksa Domaćica izazvala reakcije javnosti možemo uočiti da je pakovanje proizvoda moćno sredstvo za komunikaciju sa potrošačem

Proizvođač konditorskih proizvoda Kraš iz Hrvatske za svoj prepoznatljivi brend, keks “Domaćica“, pokrenuo kampanju koja je naišla na veliki odjek na društevnim mrežama i medijima. Šta je to toliko aktiviralo ljubitelje ovog keksa (ili društvenih mreža)? Ambalaža, ni manje ni više!

Bura je nastala kada je kompanija Kraš na ambalaži prepoznatljive Domaćice uradila izmenu i to tako što je uz naziv keksa dodala i pojedina zanimanja u ženskom rodu. Te tako sada npr. kutija keksa nosi naziv Domaćica & programerka, & medicinska sestra i drugih zanimanja. Poznato je da ljudi teško prihvataju promene. Posebno kada se radi o proizvodu koji podseća na detinjstvo. Možda je to razlog što su na društvenim mrežama usledile reakcije onih generacija korisnika kojima je keks Domaćica potencijalno omiljeni slatkiš iz detinjstva, sa predivnim i bogatim ukusom čokolade u ustima.

Od kako je Kraš objavio slogan: Ono kad Domaćica izlazi izvan okvira svoje kutije i pokreće važne teme, ne smanjuje se pažnja javnosti. Reakcije su oprečne – neko je po marketima već tražio keks u novom pakovanju i obaveštavao pratioce na Facebooku, dok je neko objavljivao postove sa negodovanjem ili pozitivnom, odnosno negativnom ekspertizom vezano za potez proizvođača keksa.

Foto: Screenshot/InstagramŠta je bila namera i kojoj tačno ciljnoj grupi je zagrebački Kraš želeo da se obrati ovom kampanjom, možda možemo da naslutimo iz pratećeg objašnjenja:

 “Ne, keks Domaćica ne menja svoje ime, već upravo suprotno! Snagu brenda i imena želimo posvetiti ravnopravnijoj podeli poslova u domaćinstvu. Žene uz redovan posao i dalje najčešće zadržavaju i ulogu domaćice obavljajući tako dva posla. Isticanjem paralelnih uloga koje danas u životu ima većina žena, ambalažom omiljenog keksa želeli smo privući pažnju javnosti. Pratite nas i pridružite nam se u glavnom cilju naše kampanje – podizanju svesti javnosti o važnosti i kompleksnosti obaveza koje u domaćinstvu trenutno najčešće preuzimaju žene te podsticanju svih članova društva na preuzimanje zajedničkih obaveza u domaćinstvu.
I još jednom, da ne bi bilo zabune, keks Domaćica ostaje Domaćica, ali mi se kao Kraš nadamo da smo i na vaše stolove stavili ovu važnu temu i potaknuli vas da zajedno s nama budete deo promene.”

Dodatno objašnjenje  pokrenute kampanje koja se bazira na poruci na ambalaži, Kraš je objavio na ovom linku.

Na primeru kako je  ambalaža keksa Domaćica  izazvala reakcije javnosti možemo uočiti koliko je pakovanje proizvoda moćan i jak medij i ambalaža sredstvo za komunikaciju sa potrošačem.Naslovna fotografija: Kraš

Podeli na društvenim mrežama: