Global Glass: Poboljšavamo postojeće i, u sinergiji sa Staklarom u Hrastniku, uvodimo nove tehnologije u Srpsku fabriku stakla Paraćin

Pod okriljem Global Glassa razvojni tim Steklarne Hrastnik već duže vreme radi na dve ključne inovativne tehnologije – hibridizaciji staklarskih peći i upotrebi zelenog vodonika koje će biti upotrebljene i u Paraćinu, otkrivaju za Ambipak magazin

Tri meseca od objavljivanja vesti da je Srpsku fabriku stakla u Paraćinu (u stečaju) kupila grupa Global Glass, želeli smo da saznamo nešto više – kolike su planirane investicije, na koje industrije će biti usmerena proizvodnja stakla i koliki su proizvodni kapaciteti fabrike.

U saopštenju koje smo za Ambipak magazin dobili iz Steklarne Hrastnik se, prvenstveno, navodi da je Fabrika stakla u Paraćinu u potpunosti u funkciji, a da je budućnost usmerena ka neprestanom poboljšanju postojećih i uvođenju novih tehnologija, sa jasnim i dugoročnim razvojnim ciljevima, da budu energetsko nezavisni i održivi.

– Razvojni tim Steklarne Hrastnik već duže vreme radi na dve ključne inovativne tehnologije: hibridizaciji staklarskih peći i upotrebi zelenog vodonika. Njihovo znanje će u budućnosti biti upotrebljeno i u Srpskoj fabrici stakla Paraćin – ističu u Hrastniku.

Srpska fabrka stakla Paraćin usmerena na poboljšanje postojećih i uvođenje novih tehnologija, energetsku nezavisnot i održivost. Planirane investicije od od 100 miliona evra i povećanje proizvodnih kapaciteta na 1150 tona stakla/dnevno

Dve staklare su postale sestrinske firme, a investicijom u SFS Paraćin, koja je bila predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, švajcarska GlobalGlass grupa povećaće proizvodne kapacitete za do 300 tona/dnevno i proširiti asortiman proizvoda.

– Obimno specifično znanje stečeno u Hrastniku, iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, imaće ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja grupe, ne samo u Hrastniku, već i u Srbiji. Ambiciozni planovi grupe za rast na evropskom tržištu stakla, sa planiranim investicijama od 100 miliona evra, povećaće u narednim godinama proizvodne kapacitete na 1150 tona stakla/dnevno – ističu iz Staklare Hrastnik za Ambipak magazin.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić u poseti Srpskoj fabrici stakla, Foto: Slobodan Miljevic, zvanicni fotograf Vlade
Staklo za prehrambenu industriju

Glavni deo proizvodnje u Srbiji ostaće vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržištima Jugoistočne Evrope, gde je primetan nedostatak ponude.

– Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u Paraćinsku fabrku, a na toj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik biće i dalje usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta – kaže mag. Peter Čas, CEO Steklarne Hrastnik i Srpske fabrike stakla.

Srpska fabrika stakla je danas fabrika sa bogatom istorijom i ambicioznom, veoma perspektivnom budućnošću, okrenutom ka održivom razvoju.

– SFS posluje nesmetano, rad u decembru bio je pozitivan. Zaposleni u SFS-u i Steklarni Hrastnik podležu intenzivnoj razmeni znanja, mišljenja, iskustva i dobrih praksi za razvojno orijentisanu budućnost – zaključuju iz Steklarne Hrastnik za naš magazin. Podsetimo, Steklarna Hrastnik je slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže, osnovano 1860. godine, a danas je u vlasništvu GlobalGlass grupe iz Švajcarske. U zadnjem kvartalu 2022. godine GlobalGlass preuzela je Srpsku fabriku stakla u Paraćinu čime je, ne samo proširila poslovanje, već i ojačala tržišni udeo.


Naslovna fotografija: Slobodan Miljevic, zvanicni fotograf Vlade

Podeli na društvenim mrežama: