Industrija plastike u Srbiji: Rast proizvodnje i izvoza plastičnih kesa

U okviru hemijske industrije, koja pokriva i proizvodnju plastike došlo je do pada proizvodnje. Međutim, sama industrija plastike je zabeležila značajan rast

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, plastična industrija u Srbiji je u prvih devet meseci 2023. godine ostvarila rast izvoza proizvoda za transport i pakovanje od plastike, posebno kesa od polietilena.

Ovo je rečeno na sednici Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda, održanj krajem novembra, gde je analizirano stanje u ovoj grani hemijske industrije. Sednicu je organizovalo Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala, a na istoj su uz sekretara Udruženja Dragana StevanovićaMirjanu Balog-Kormanjoš, više savetnice Udruženja, prisustvovali ipredstavnici industrije plastičnih proizvoda. Sednici je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva privrede Milan S. Čukić.

Ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji je u periodu januar-septembar 2023. godine zabeležila blagi rast u odnosu na isti period prethodne godine, dok je prerađivačka industrija imala blagi pad, izneto je na sednici. U okviru hemijske industrije, koja pokriva i proizvodnju plastike, takođe je došlo do pada proizvodnje. Međutim, jedan segment plastične industrije je imao značajan rast, a to je proizvodnja kesa od polietilena, koja je porasla za 15 odsto u odnosu na devetomesečni prosek 2022. godine. Ukupno je proizvedeno 34,7 tona folija, filmova i kesa u prvih devet meseci 2023. godine.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije u periodu januar-avgust 2023. godine je iznosila 43,3 milijarde evra, od čega je izvoz bio 19,1 milijardi, a uvoz 24,2 milijarde evra. Deficit je bio 5,15 milijardi evra. U okviru hemijske industrije, izvoz je bio 2,7 milijardi evra, a uvoz 3,4 milijarde evra, što je rezultiralo deficitom od 688 miliona evra. Najveći suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je ostvaren u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, koji je iznosio 506 miliona evra. Izvoz ovih proizvoda je bio 1,5 milijardi evra, a uvoz 1 milijardu evra.

Kada se posmatraju samo proizvodi od plastike, u periodu januar-septembar 2023. godine je zabeležen deficit od 500 miliona evra. Izvezeno je 921 milion evra i 326,288.8 tona proizvoda od plastike, a uvezeno je 1,4 milijarde evra i 568,568.9 tona. Međutim, u segmentu proizvoda za transport i pakovanje od plastike, koji uključuje i kese od polietilena, ostvaren je suficit od 18 miliona evra. Izvezeno je 179 miliona evra i 58,751.50 tona ovih proizvoda, a uvezeno je 161 milion evra i 40,748.90 tona.

Glavna tržišta za izvoz proizvoda od plastike su zemlje regiona, kao što su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija i Hrvatska.

Pored aktuelnog pregleda ovog sektora, predstavljene su i novine Zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (SL glasnik broj 92 od 27.10.2023.). Pored definicije šta su plastične kese, zakon predviđa i smanjenje naknade sa 26.644,26 din na 8.000,00 din. 


Izvor: PKS
Naslovna fotografija: PKS

Podeli na društvenim mrežama: