INTERVJU: Digitalizacija je neophodan korak ka većoj efikasnosti – Bojan Groboljšek, FANUC, Srbija

Prava digitalizacija podrazumeva digitalizaciju svih procesa u kompaniji, naglašava Bojan Groboljšek, menadžer kancelarije Fanuc Srbija, koja je deo japanske kompanije Fanuc, vodećeg svetskog proizvođača industrijske automatizacije sa 4,4 miliona CNC kontrolera i 750.000 robota instaliranih širom sveta.

Digitalizacija je i jedan od najaktuelnijih trendova u industriji. Kakve koristi to donosi proizvodnim kompanijama?

U okviru same proizvodnje, digitalizacija može učiniti sve procese transparentnijim. Možemo da posmatramo procese, da ih podelimo na pojedinačne elemente i da izvršimo tačnu analizu potpuno digitalno. Na ovaj način možemo još bolje planirati proizvodnju, predvideti i planirati vreme održavanja.

Uvođenje digitalizacije mora biti sprovedeno mudro, efikasno i sigurno.

Šta mislite, kakvo je ubrzanje digitalizacije dala pandemija COVID-19?

Pandemija je definitivno dotakla način poslovanja. Počeli smo da učimo još više da radimo u digitalnom okruženju, pošto su fizički sastanci jednostavno nestali tokom vremena. U prvom talasu preduzeća su preko noći praktično ostala bez fizičkog prisustva radnika.

Kako ocenjujete napredak domaćih proizvodnih kompanija na putu digitalizacije i digitalne transformacije poslednjih godina?

Ne mogu reći da su lokalne proizvodne kompanije digitalizovanije od onih koje su recimo dublje u jadranskom području. Sve se radi u skladu sa najnovijim digitalnim trendovima i odluka o digitalnoj transformaciji ne zavisi toliko od geografske lokacije koliko od strategije same proizvodne kompanije.

Koje su po vašem mišljenju glavne zamke digitalizacije za proizvodne kompanije? Kako ih izbeći?

Biznis su ljudi. Glavna zamka digitalizacije svakako je gubitak ličnog kontakta među zaposlenima. I sam verujem da, na primer, rad od kuće može biti od velike pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka, omogućava veliku fleksibilnost, a takođe nam štedi dosta vremena. Ali, s druge strane, takav rad ograničava naš lični kontakt sa ljudima.

FANUC: 4,4 miliona CNC kontrolera i 750.000 robota instaliranih širom sveta.

Bezbednost baze podataka takođe može da bude velika zamka, jer je reč o veoma osetljivim podacima, kao što su poslovne tajne, kako proizvođača tako i kompanija partnera. Uvođenje digitalizacije mora biti sprovedeno mudro, efikasno i sigurno.

Kako pomažete kompanijama u Fanucu na putu digitalizacije i digitalne transformacije?

Svi naši proizvodi su spremni za IoT, bilo da se radi o CNC kontrolerima, industrijskim robotima ili mašinama. U Fanuc-u imamo dosta IoT rešenja, kao što su FIELD, MT-Linki, ZDT i FAR (Fanuc Assisted Realiti) daljinska usluga pomoći, koja pružaju efikasnu podršku i pregled proizvodnje, sa naglaskom na hardveru. Sa ovom opremom naši kupci mogu da povežu proizvodne mašine različitih generacija i različitih proizvođača, što omogućava prikupljanje sveobuhvatnih podataka i naknadnu analizu celokupnog procesa proizvodnje. Cilj je jasan. Uveriti kupce da će njihova oprema raditi sto posto bez neplaniranih zastoja.

Fanuc uporno radi na uklanjanju prepreka za automatizaciju i pomaže kupcima da optimizuju svoje proizvodne procese.

Za više detalja, možete pratiti kompaniju na Linkedinu – FANUC Srbija.

Podeli na društvenim mrežama: