Kriza u Ukrajini jak udar na poslovanje

Tržište je na krizu u Ukrajini reagovalo odmah na početku povećanjem cena materijala, cena transporta, kašnjenjima i raznim logističkim problemima

Aktuelna kriza u Ukrajini kako se pokazalo, duboko utiče na sferu poslovanja svetskih i domaćih firmi. Naplata potraživanja i transport su najveći problemi srpskih firmi zbog situacije u Ukrajini a kako kriza i dalje traje, preorijentacija sa istočnih na druga tržišta postaje fokus poslovnih aktivnosti.

Transport robe iz Srbije sada ide preko baltičkih zemalja, a još jedan problem je platni promet u okolnostima isključivanja ruskih banaka iz sistema SWIFT. Kako bi domaćim kompanijama olakšala snalaženje i kontinuirano poslovanje u uslovima krize izazvane ratom u Ukrajini, Privredna komora Srbije je hitno reagovala oformivši krajem februara specijalizovani krizni tim i Info centar za pomoć i podršku za sve privredne subjekte koji su direktno pogođeni neočekivanim dešavanjima na pomenutoj teritoriji.
Dodatno, pokrenut je i Info servis sa širim informacijama o uslovima poslovanja usled krize izazvane ratom u Ukrajini sa nedeljnim izveštajima koje pripremaju predstavništva Privredne komore Srbije u inostranstvu. Najnoviji izveštaj od 17. marta možete pogledati ovde.

U poslednje vreme trgovina Srbije sa Rusijom išla je u pozitivnom smeru, sa primetnim rastom izvoza i uvoza. Mnogi prognoziraju da će upravo rat u Ukrajini smanjiti trgovinu Srbije sa tom zemljom i ujedno otežati trgovinu sa Rusijom, usled mogućih blokada, zaobilaznog transporta i problema sa naplatom.

Na  pitanje u kakvim je odnosima konkretno firma Comex iz Šapca sa ruskim i ukrajinskim tržištem komercijalni direktor kompanije Nenad Ivanović kaže da iako nema njihove direktne kupce, firma vrši povremenu nabavku materijala iz Ruske federacije.

„Ta vrsta nabavke će sada sigurno biti otežana ili verovatno sasvim obustavljena iz više razloga. To su neizvesnost funkcionisanja, logistički problemi, moguće zabrane.“ – navodi Ivanović.

Na pitanje na koji način će aktuelna kriza uticati na poslovanje njihove firme Ivanović odgovara:

„Kriza ce uticati na više neposrednih i posrednih načina na poslovanje firme Comex. Tržište je reagovalo odmah na početku krize povećanjem cena materijala, cena transporta, kašnjenjima i raznim logističkim problemima. Nakon toga sledi redukcija tražnje iz navedenih razloga ali i smanjene kupovne moći građana u zemlji i u inostrnstvu. Očekujemo jak udar na poslovanje.“
On za kraj tvrdi da je jedini preventivni način povećana kupovina dostupnih repromaterijala za one kompanije koje imaju tu finansijsku mogućnost. Međutim, smatra da je to rešenje za kratki vremenski period i to samo za održanje proizvodnje. Nema nekih posebnih rešenja obzirom da je kriza globalnog karaktera.“

Slično smatra Stefana Stefanović, direktorka Polimarkove fabrike ambalaže, naglašavajući da su sirovine za proizvodnju ambalaže drastično poskupele, neke čak i duplo u odnosu na period pre pandemije korona virusa, a ratna kriza u Ukrajini je dodatno otežala nabavku kao i cene učinila još nestabilnijim.

O uticaju dešavanja na teritoriji Ukrajine, na poslovanje fabrike plastične ambalaže Alpla iz Mladenovca, pitali smo i Bogdana Kačara, generalnog direktora kompanije, koji smatra da nam sledi period inflacije.
“U ovom trenutku naša fabrika u Mladenovcu nema poteškoća u svom dnevnom funkcionisanju s obzirom na krizu u Ukrajini. Ipak, svedoci smo značajnom porastu cene nafte na svetskom tržištu a samim tim i sirovina za proizvodnju plastične ambalaže što će dalje predstavljati veliki uticaj na cene naših proizvoda te dalje “gurati” inflaciju.”.

Kako prenosi portal Pluton Logistics, RATEL je 16. marta 2022. objavio  da su poštanski operatori kurirskih i ekspres usluga, zbog trenutnih ratnih dešavanja na teritoriji Ukrajine, obustavili prijem pošiljaka za teritorije Rusije, Ukrajine i Belorusije. Kako prenosi pomenuti portal, Pošta Srbije sa Rusijom i Ukrajinom, obavlja poštanski saobraćaj u oblasti univerzalne usluge a slanje novca za Ukrajinu se obavlja posredstvom usluge  PostCash (međunarodna uputnica). Kako se navodi, isplata je ograničena na lokacije koje su izvan regiona Donjeck i Lugansku, u zavisnosti od trenutne bezbednosne situacije.

Kako se neizvesnost usled ratnih dešavanja nastavlja, brojne domaće kompanije pokušavaju da premoste probleme u poslovanju traženjem alternativnih tržišta.

Podeli na društvenim mrežama: