Nova Direktiva EU: Izveštavanje o korporativnoj održivosti obaveza multinacionalnih kompanija

Od 2024. godine počeće puna primena CSRD Direktive Evropske Unije po kojoj će sve velike kompanije u EU biti u obavezi da objavljuju podatke o uticaju svojih aktivnosti na društvo i životnu sredinu

Direktiva EU o izveštavanju o korporativnoj održivosti usvojena je 10. novembra 2022. godine, i zakonski obavezuje skoro 50.000 kompanija u Evropskoj Uniji da prikupljaju i dele informacije o održivosti. Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, time bi se ojačala tržišna ekonomija i postavili temelji za standarde izveštavanja o održivosti na globalnom nivou.

Najavljeno je da će Komisija usvojiti prvi set standarda do juna 2023. godine. Kako bi pružanje informacija bilo sigurno i na visokom nivou, kompanije će biti podvrgnute nezavisnoj reviziji i sertifikaciji. Takođe, biće zagarantovan i digitalni pristup informacijama o održivosti.

Direktiva EU o izveštavanju o korporativnoj održivosti usvojena je 10. novembra 2022. godine, i zakonski obavezuje skoro 50.000 kompanija u Evropskoj Uniji da prikupljaju i dele informacije o održivosti.

Uticaj Direktive EU na srpske kompanije

Novi zahtevi Evropske unije primenjivaće se na sve velike kompanije, stim što će i velike firme iz zemalja koje nisu članice EU morati da se povinuju. Odnosi se na sve kompanije sa značajnom aktivnošću u Evropskoj uniji, sa prometom preko 150 mil EUR u EU.

Nova Direktiva EU će stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU, a očekivanja su da to bude već početkom decembra ove godine, dok će pravila početi da se primenjuju između 2024. i 2028. godine.

– Od 1. januara 2024. počeće primena za velika preduzeća od javnog interesa (sa preko 500 zaposlenih) koja već podležu Direktivi o nefinansijskom izveštavanju, sa izveštajima do 2025. godine

– Od 1. januara 2025. počeće primena za velike kompanije koje trenutno ne podležu direktivi o nefinansijskom izveštavanju ( sa više od 250 zaposlenih i/ili 40 mil EUR prometa i/ili 20 mil EUR ukupne imovine), sa izveštajima do 2026. godine

– Od 1. januara 2026. počeće primena za mala i srednja preduzeća koja se nalaze na berzi i druga preduzeća, sa izveštajima do 2027. godine. MSP će biti izuzeta do 2028.


Izvor: www.europarl.europa.eu

Foto: Carl Campbel/unsplash

Podeli na društvenim mrežama: