Održan 19. EcoFair u Beogradu: Fokus na zelenoj ekonomiji i inovacijama u industriji reciklaže

Središnje teme19. EcoFair-a obuhvataju područja „zelene ekonomije“, industrije reciklaže i efikasnog upravljanja otpadom.

U periodu od 28. do 30. novembra 2023. godine, održan je XIX Međunarodni sajam ekologije, zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR u okviru Beogradskog sajma, tačnije u Hali 1. Ovogodišnje izdanje manifestacije privuklo je pažnju široke publike i stručnjaka, s posebnim naglaskom na „zelenoj ekonomiji“, industriji reciklaže i upravljanju otpadom.

EcoFair je utemeljen kao privredno-edukativna platforma posvećena promociji sistema i mehanizama zaštite životne sredine. S obzirom na aktuelne ekološke izazove, ovogodišnji događaj stavio je poseban fokus na „zeleni ekonomski model“, podstičući diskusije i inovacije u oblasti održivog razvoja.

Paralelno s EcoFair-om, održan je XVIII Međunarodni sajam energetike ENERGETIKA, okupljajući regionalne stručnjake, kompanije i institucije posvećene električnoj energiji, fosilnim gorivima, obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i rudarstvu.

Centralne teme oba sajma, kako ekološkog tako i energetskog, obuhvatile su sve aspekte zaštite životne sredine, uključujući zemljište, vazduh, vodu, prirodne resurse, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu, i nevladin sektor posvećen zaštiti životne sredine.

Jedan od istaknutih učesnika na EcoFair-u bila je i kompanija TOMRA Collection Srbija, koja je posetiocima predstavila inovativne reciklažne automate. Na ulazu u Halu 1, posetioci su imali priliku direktno isprobati TOMRA automate, ubacujući ambalažu svojih napitaka tokom trajanja sajma. Ova interaktivna demonstracija omogućila je prisutnima da se lično upoznaju s tehnologijom reciklaže.

Bojana Milašinović, generalna direktorka TOMRA Collection Srbija i Crna Gora, održala je prezentaciju 29. novembra kao deo konferencije „Srbija na putu održivog razvoja“. Tokom prezentacije, Milašinovićeva je podelila statistike i detalje o zagađenju plastičnim i ambalažnim otpadom, naglašavajući ulogu depozitnih sistema u rešavanju ovog problema. Kompanija TOMRA ističe se inovativnom tehnologijom prikupljanja prazne ambalaže, a Bojana je predstavila nekoliko primera i pilot projekata.

Značajno je napomenuti da su statistike sa srpskog tržišta otkrile visok nivo ekološke svesti i pozitivan stav prema uvođenju depozitnog sistema, koji je najavljen za implementaciju u Srbiji do 2027. godine. Ova informacija privukla je posebnu pažnju, potvrđujući očekivanja da će Srbija nastaviti snažnim koracima ka održivom razvoju.

Na sajmu su svoje izlaganje imali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Privredne komore Srbije, NALED-a i pojediih kompanija a Poljska razvojna agencija predstavila je kompanije iz Poljske.


Izovor & naslovna fotografija: Ambipak magazin

Podeli na društvenim mrežama: