Održana konferencija: „Rizici novog doba: nova era održivosti“


Rizici novog doba: Usled rasta rizika rastu i troškovi poslovanja, ali i šanse, zaključak je konferencije „Rizici novog doba: nova era održivosti“, održane u Beogradu, 6. juna 2024.

Konferencija „Rizici novog doba“ održava se jednom godišnje u organizaciji Be Risk Protected platforme koju su osnovali portali Sveonovcu i Sveoosiguranju sa namerom da kroz razne aktivnosti skrenu pažnju javnosti na rizike novog doba, i da informišu što širu publiku o veličini tih rizika, o raspoloživoj preventivi, i o mogućnostima nadoknade štete ukoliko se dogodi.

Na ovogodišnjoj regionalnoj konferenciji, kojoj je prisustvovalo blizu 200 gostiju iz Srbije i regiona, govorilo se o nekoliko ključnih rizika: riziku veštačke inteligencije, sajber rizicima, ESG rizicima, klimatskim promenama, i stresu kao glavnom riziku kod zaposlenih.

„Očekuje se da će privredni rast ove godine biti 3,5 odsto.“, rekao je viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović u uvodom govoru na početku konferencije koja ove godine nosila naziv „Rizici novog doba: nova era održivosti“ 

On je dodao da će rast BDP-a u naredne dve godine biti između četiri i pet odsto.

Investicioni ciklus u Srbiji neprekidno traje od 2015. godine i učešće investicija je oko 23 odsto u bruto društvenom proizvodu, a očekujemo da se on poveća oko 25 odsto kada budu počeli i projekti u vezi sa planom ‘Skok u budućnost – Srbija 2027′“, rekao je Jović.

Na konferenciji je bilo reči i o tome da li su postojeći ESG (Envorinmental, Social, Governance) principi poslovanja dovoljni da se sačuva i planeta, biznis, i zdravlje ljudi, i na koje rizike prilikom uvođenja ESG strategija treba obratiti pažnju.

Na panelu “Planeta uzvraća udarac” se govorilo o klimatskim promenama i opasnosti po opstanak planete i ljudi, gde je provejavao zaključak “da će planete biti, ali nece biti nas na njoj”.

Svoje mesto je na događaju zauzela i tema vešačke inteligencije, gde se postavilo pitanje da li nam je kao čovečanstvu uopšte bilo potrebno da kreiramo AI, a nezaobilazna tema stresa na poslu, je obrađna na poslednjem panelu na kojem se zaključilo da ga je sve više ali I da postoje mehanizmi Kojima se moze umanjiti.

Snimak konferencije možete pogledati na linku –https://www.youtube.com/watch?v=QiUWTIdE3k8

Među učesnicima ovogodišnje Be Risk Protected konferencije su bili predstavnici Vlade Republike Srbije, GIZ-a, Instituta za mentalno zdravlje, organizacija UN Women i SMART kolektiva, kompanija Saga, PwC, Comtrade System Integration, Atlantic grupe, Galenike, Udruženja banaka Srbije, ERSTE banke, osiguravajućih društava Generali, Wiener Stadtische, UNIQA, DDOR Novi Sad i Merkur, Marsh McLennan, investitor Vladimir Đukanović, stručnjak za klimatske promene prof. Dr Vladimir Đurđević, Rade Rakočević, ekspert za ulaganja na berzi, britanska multinacionalna HR kompanija AMS, i drugi.


Foto: Ambipak magazin

Podeli na društvenim mrežama: