Pametno pakovanje – budućnost zaštite proizvoda

Pametno pakovanje se odnosi na nove tehnologije u industriji ambalaže koje povećavaju korisnost i za potrošače i za poslovnu upotrebu, dok istovremeno povećavaju jednostavnost pristupa i praćenja informacija koje okružuju proizvode i kompanije.

Više od pakovanja

Iako je pametno pakovanje još uvek u ranim danima rasta, potencijalna primena i prednosti integracije ove nove prakse su ogromne. Kao što ime govori, pametno pakovanje nudi pakovanje sa proširenim funkcijama. Uključuje sve vrste tehnologija namenjenih za postizanje više od pukog pakovanja. Ovo dovodi do koristi kako za potrošače, tako i za kompanije koje distribuiraju proizvode. Potrošači imaju koristi od povećanog pristupa informacijama o proizvodu i kompaniji, dok preduzeća mogu da izglade neefikasnost i steknu više znanja u vezi sa putovanjem i upotrebom proizvoda.

Sa modernim kompanijama koje žele da ulažu u održiva rešenja i druga rešenja za integrisana pakovanja u tehnologiji, očekuje se da će globalna industrija pametne ambalaže dostići 59 milijardi dolara do kraja 2025. U nastavku je kratak pregled onoga što obuhvata pametno pakovanje, uključujući njegove primene i prednosti.

Vrste pametnog pakovanja

Postoje dve osnovne vrste pametnog pakovanja:

1. Aktivno pakovanje

Akivno pakovanje je u interakciji sa onim što je unutra i često ima cilj da produži rok trajanja proizvoda. Ambalaža dolazi u direktan kontakt sa proizvodom kako bi se oslobodila jedinjenja koja obogaćuju medijum ili eliminišu komponente iz neposrednog okruženja. Proizvođači koriste različite elemente u zavisnosti od proizvoda koji se isporučuje, ali najpopularniji izbori uključuju materijale za filtriranje svetlosti, apsorbere etilena, apsorbere kiseonika, kontrolu vlage, antimikrobni premaz i još mnogo toga. Odličan primer je dodavanje apsorbera kiseonika u čep u plastičnoj pivskoj flaši, čime se produžava rok trajanja sa tri na šest meseci.

2. Inteligentno pakovanje

S druge strane, inteligentno pakovanje se fokusira na komunikaciju sa spoljnim svetom, a ne na samo pakovanje. Ova vrsta pakovanja dodaje dijagnostičku i indikatorsku funkcionalnost. Takođe se mogu koristiti za automatizaciju, marketing i angažovanje kupaca. U suštini, inteligentno pakovanje uključuje senzore i indikatore koji prate stanje proizvoda kako bi pružili informacije o statusu. Ovo uključuje nepropusnost, temperaturu, svežinu, vreme skladištenja i tako dalje. Na primer, ambalaža za hranu može promeniti boju kako bi ukazala na curenje ili kontaminaciju salmonelom. Postoji nekoliko drugih načina na koje se inteligentno pakovanje može koristiti za praćenje stanja proizvoda.

Očekuje se da će globalna industrija pametnog pakovanja dostići 59 milijardi dolara do kraja 2025

Prednosti pametnog pakovanja

Postoji nekoliko uređaja u IoT-u (internet stvari) koji mogu da komuniciraju sa pametnim pakovanjem. Danas paketi mogu biti opremljeni sitnim elektronskim komponentama koje dodaju funkcionalnosti, kao što su Bluetooth, alarmi, RFID čipovi, LED svetla i zvučnici. Ove komponente komuniciraju radi postizanja zaštitne funkcije i obećavaju impresivne pogodnosti gde god da se koriste. Dobar primer je kada se koriste u pakovanju lekova za praćenje upotrebe. Pakovanje može pratiti svaku pilulu koju uzmete iz kontejnera i uključiti alarm ako uzmete pogrešnu dozu.

Skeniranjem QR koda na ambalaži, pravi se odabir čokoladica u pakovanju, Foto: Pexels.com/Free photo
Ključne prednosti pametnog pakovanja:

I. Osnaživanje kupaca

Sa tehnologijama kao što su QR, RFID i NFC, inteligentno pakovanje nudi impresivan korisnički interfejs koji se može koristiti za saznanje više o kupljenom proizvodu. Skeniranje QR koda na pakovanju hrane, na primer, može odvesti kupca direktno na željenu stranicu sa svim pitanjima o ishrani, istraživanju sastojaka i nutritivnoj vrednosti. Drugi primer je tehnološka ambalaža koja može dovesti kupce do vodiča „kako da“ i korisničkih priručnika dostupnih preko njihovih pametnih telefona.

II. Budite usklađeni sa svojim klijentima

Za poslovanje, ulaganje u nove tehnologije je neizbežno. Veliki zadatak je odrediti idealne prakse i tehnologije koje će pozitivno uticati na poslovanje. Pametno pakovanje nudi napredni korisnički interfejs i mnogo bolje iskustvo kupovine. Naravno, kupci će tražiti bolje tehnologije i iskustva, što implicira da je pametna ambalaža tu na duge staze. Ulaganje u pametno pakovanje je jedan od načina da svoju kompaniju predstavite kao tehnološki naprednu i privučete pažnju kupaca.

IV. Kreiranje proizvoda za zaštitu od krađe i falsifikovanja

Postoji veliki broj situacija u kojima prisustvo lažnih proizvoda koji rade pod maskom vašeg proizvoda i brenda, može oduzeti značajan profit vašem poslovanju. Štaviše, kada proizvodi nisu na istom nivou kvaliteta to može biti štetno za ime vašeg brenda i javnu reputaciju. Korišćenjem pametnih rešenja za pakovanje, preduzeća su u mogućnosti da bolje prate svoje proizvode i pružaju potrošačima legitimnost.

V. Prediktivno planiranje

Važan i težak problem za bilo koju kompaniju za rešavanje je kako ponovo dobiti porudžbine od kupaca kada im ponestane proizvoda ili treba da ga zamene. Integracije pametnog pakovanja mogu omogućiti proizvođačima da bolje razumeju kada je proizvod možda pri kraju i kada treba da pošalju poruku ili mejl sa pitanjem da li potrošač želi zamenu. Pametno pakovanje može čak i da automatizuje ovaj proces.

VI. Transparentnost brenda

Podržavanje odgovornosti korporacija za njihov društveni, ekonomski i ekološki uticaj nikada nije bilo važnije za svakodnevnog potrošača. U stvari, studije su pokazale da potrošači ne samo da će verovatnije kupiti proizvod ako je ekološki prihvatljiv, već i troše više na njega. Pametno pakovanje može pomoći potrošačima (i preduzećima) da prate odakle dolaze materijali za proizvode, gde ih proizvodi, ko i sve druge relevantne informacije koje mogu biti sastavni deo potrošača koji odlučuje da li mogu da kupuju od brenda ili ne na etički i društveno-svestan način

VII. Povećanje verovatnoće pozitivnog iskustva

Neki proizvodi mogu biti teže razumljivi od drugih u zavisnosti od toga da li je novi proizvod napravljen od sastojaka ili materijala koji su novi za potrošača. Zanimljivi načini za angažovanje potrošača i učenje o proizvodima koje kupuju je važan korak u procesu osiguravanja da razumeju zašto je vaš proizvod najbolji na tržištu. Pametna ambalaža može pomoći da se kupci usmere na informativne video snimke, uputstva i još mnogo toga. Štaviše, možete ih brže povezati sa linijom za korisničku podršku gde će moći da postavljaju pitanja, izražavaju zabrinutost i još mnogo toga, na način koji ne zahteva vreme.

PROČITAJTE JOŠ: Digitalnim servisom CONNECTED PACKAGING kupac putem ambalaže kreira impresivno iskustvo brenda

Prednosti pametnog pakovanja su prilično očigledne i funkcionalnosti se stalno proširuju. Pakovanje proizvoda  sada može da zadovolji različite druge potrebe. Za kupca je izazov navikavanje na dodatne pogodnosti i ponekad to znači promenu starih navika. S druge strane, kompanije moraju da se nose sa žurbom da identifikuju tehnologije koje rade i postanu prve koje će ih ponuditi u okviru niše.

Naslovna fotografija: Pexels.com


Podeli na društvenim mrežama: