Plast Eurasia ispunio sva očekivanja – Sajam plastike u Istanbulu 2021.

Turski organizator sajmova Tuyap Fair iz Istanbula ove je godine, početkom decembra, po 30. put organizovao međunarodni sajam plastike u Istanbulu Plast Eurasia a mi prenostimo utiske srpskih privednika koji su posetili ovu manifestaciju

 Sajam plastike Plast Eurasia u Istanbulu  trajao je u periodu 1-4. decembra 2021, okupivši globalnu industriju plastike na jednom mestu. Prema informaciji organizatora, sajam je posetilo više od 900 delegacija iz 39 zemalja među kojima su bile i privredne delegacije zemalja Balkana. Među 864 izlagača na sajmu je učestvovala, za sada jedina kompanija iz Srbije, Urban-technics iz Valjeva.

Organizatori Plast Eurasia sajma izuzetno su ponosni na rezultate ovogodišnje manifestacije, posebno na produženu  komunikaciju sa izlagačima zahvaljujući Business Connect programu koji traje do 17.decembra.

Zahvaljujući tradicionalnoj saradnji sa organizatorom, Tuyap Fair, i zastupnikom za zemlje Balkana, kompanijom Adonis iz Skoplja, Privredna  komora Srbije u posetu Plast Eurasia organizovano povela privrednu delegaciju iz Srbije koju su činili oko 30 predstavnika srpskih kompanija.

U nastavku prenosimo utiske predstavnika nekoliko kompanija iz Srbije, koji su bili u Istanbulu od 1-4. decembra.

Sajam je ispunio sva očekivanja

Milica Stevanović, menadžer za odgovorno poslovanje u direkciji nabavke kompanije Lidl Srbija, kaže da je zajedno sa koleginicom ove godine prvi put posetila ovaj sajam.

“Kao kompanija redovno pratimo trendove koji se tiču ambalaže, obzirom na to da u okviru naše društveno odgovorne strategije imamo ciljeve za odgovorno upravljanje plastikom. Definitivno budućnost pakovanja vidimo u obnovljivim materijalima i proizvodnji istih, kao i reciklaži i preradi starih sirovina za čiju namenu smo mogli videti veliki broj mašina.”, izjavila je Milica Stevanović za Ambipak magazin.

Stefan Pribilović, pomoćnik direktora za komercijalno-tehničke poslove kompanije Comex iz Šapca zadovoljan je posetom Past Eurasia, što su kao kompanija i potvrdili kupovinom jedne mašine. Upitan za utiske, za naš portal izjavio je sledeće:
 “Mi smo prvi put prisustvovali sajmu koji se održava istočno od Srbije. Uglavnom smo prethodnih godina  bili orijentisani prema zapadnim dobavljačima materijala i opreme. Sajam je zaista ispunio sva očekivanja i opravdao naš obilazak. Prepoznali smo potencijal proizvoda sa ovog  tržišta, i uverili se u njega, kupovinom jedne mašine za konfekciju proizvodjača „Gur-is“. Dosta Turskih proizvodjača su prezentovani na zaista dobar način. U svakom slučaju, nastavićemo da pratimo dešavanja na istočnim tržištima i pokušati da implementiramo što veći broj kvalitetnih proizvoda u našu proizvodnju.“

Izlagače 30. po redu sajma Plast Eurasia, obišli su i predstavnici Bomark Packaging iz Beograda, menadžeri Željko Popović i Dalibor Janković koji su sa zadovoljstvom izneli i svoje utiske.
 “Sajam je bio jedno veoma  lepo i korisno  iskustvo za nas. Jedinstvena prilika da se upoznamo sa novim poslovnim partnerima kao i da razmenimo utiske sa već postojećim saradnicima. Pored turskih proizvođača, upoznali smo se i sa  proizvođačima  iz Srbije i BiH koji su na sajmu bili prisutni kao posetioci. Razmenili smo kontakte i nadamo se budućoj uspešnoj saradnji.

Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim Privrednoj komori Srbije na odličnoj organizaciji cele posete,  samo tako nastavite i ubuduće.“, kazao je Dalibor Janković.

Predstavnici Bomark Packaging u poseti jednom od štandova Plast Eurasia / Izvor: Privatna arhiva

Prema infomaciji iz Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije, izvoz proizvoda od plastike iz Srbije u Tursku 2020. godine iznosio je oko 26 hiljada tona u vrednosti  od 27 miliona evra, dok je Srbija iz Turske uvezla blizu 42 hiljade tona u vrednosti od blizu 70 miliona evra. Od osamdeset kompanija iz Srbije koje izvoze u Tursku, trideset se bavi proizvodnjom proizvoda od plastike, dok više preko 1800 kompanija uvozi različite proizvode i sirovine iz Turske.

O važnosti i potencijalu  privredne saradnje Turske u Srbije u domenu plastične industrije, svedoči i poseta Generalnog konzula Konzulata Republike Srbije u Istanbulu, Ivana Pejović i konzula Kristine Radović izlagaču Urban-Technics, zajedno za delegacijom Privredne komore Srbije.

Podeli na društvenim mrežama: