SRBIJA: Nagrađene najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Autorima 21 najbolje inovativne ideje za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji dodeljena su priznanja i novčane nagrade, čije će inovacije doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i efikasnijoj upotrebi energije.

Dodelu priznanja organizovalo je Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, a među nagrađenima su javna i privatna preduzeća, lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i naučne institucije. Radi se o idejama za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija, za proizvodnju energije od bio otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, za reciklažu tekstila, papira, kartona i paklica od cigareta kako bi se od njih dobili novi proizvodi.

Neka od rešenja predlažu i korišćenje novih tehnologija (veštačke inteligencije, softvera i aplikacija) za smanjenje emisija zagađujućih materija iz termoelektrana, optimizaciju potrošnje električne energije, kao i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Među nagrađenima su i ideje za proizvodnju biorazgradivih kesa od prirodnih materijala i gajenje insekata čije larve mogu da razgrade plastiku.

– Prelazak na cirkularnu ekonomiju je neophodan, s obzirom na to da je dosadašnji linearni ekonomski model, zasnovan na principu uzmi-proizvde-upotrebi-baci, neodrživ jer su prirodni resursi ograničenog trajanja. Vlada Republike Srbije usvojila je Program razvoja cirkularne ekonomije za period 2022-2024. kojim je cirkularna ekonomija prepoznata kao alat za zelenu tranziciju naše zemlje – rekla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Veliki odziv na javne pozive raspisane za inovacije u pomenutoj oblasti pokazao je da širok krug aktera u Srbiji prepoznaju značaj uštede prirodnih resursa i energije, ponovne upotrebe i reciklaže materijala, kao i smanjenja količine otpada.

– Rešenja koja smo danas nagradili uticaće na bolji kvalitet životne sredine, a doneće i ekonomsku korist u vidu novih radnih mesta i veće konkurentnosti srpskih kompanija, što donosi dobrobit svim građanima Srbije – istakao je Jakup Beriš, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Devet inovacija je dobilo finansijsku podršku od ukupno 746.000 dolara kako bi mogle biti realizovane tokom sledeće godine, a nagrađeni su Nektar d.o.o, DETO d.o.o. Pančevo, Elixir Zorka Prahovo, Bitgear Wireless Design Services d.o.o, Mivaka d.o.o Beograd, Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“, Javno komunalno preduzeće (JKP) Osečina, JKP Novi Pazar i JKP Novi Sad.

Dvanaest najboljih inovacija koje uključuju saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularne ekonomije dobilo je „cirkularne vaučere“ u vrednosti od po 10.000 dolara, kao podsticaj za dalji razvoj radi primene u praksi.

Foto: UNDP Srbija/Momira Marković
Planovi za uštedu energije i resursa u 2023. godini

U okviru projekta „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u RS-Cirkularne zajednice“, na događaju je 10 velikih kompanija koje posluju u Srbiji predstavilo planove za uštedu energije i resursa u cilju održivog poslovanja u 2023. godini.

Ovi planovi su odgovor na inicijativu „Prihvati cirkularni izazov” Ministarstva životne sredine, UNDP-a i Privredne komore Srbije, a u pitanju su kompanije: Elixir Zorka, Nektar Grupa, Aerodrom Beograd, Coca-Cola HBC, Ball Packaging, DunavNet, MG Mivela, Bex Espress, Yettel i Eko Bio Invest.  Takođe su se predstavili i mali proizvođači „cirkularnih proizvoda“, koji od otpada prave sapune, sveće, cegere, nesesere i olovke. 


Izvor:UNDP Srbija

Foto: Foto: UNDP Srbija/Momira Marković

Podeli na društvenim mrežama: