U Nemačkoj staklene pivske flaše poskupele za 80% – proizvođači pozivaju ljubitelje piva da prazne ne zadržavaju kod kuće

Nemački proizvođači piva suočavanju se sa problemom povećanja cene za staklene pivske flaše usled poskupljenja proizvodnje i transporta

Generalni direktor Udruženja nemačkih pivara Holger Eichele izjavio je za nemački magazin Bild da Nemačkoj preti nestašica pivskih flaša i da će se to najviše osetiti tokom ovog leta.

Kako on kaže, “situacija je vrlo napeta”, a uzrok je povećanje cene proizvodnje i logistički problemi. Naime, u Nemačkoj je i dalje prisutna nestašica vozača kamiona a to se odražava na transport i lanac snabdevanja što konačno utiče i na cenu koštanja piva.

„Ako nemate dugoročne ugovore, trenutno morate da platite 80 posto više za nove staklene flaše nego pre godinu dana. Nekim pivarama preti mirovanje, uskoro bi mogle da budu bez flaša.“ – ističe Eichele

Dok drastično povećanje troškova energije opterećuju proizvođače stakla i pivare, dodatni problem je i nabavka praznih boca koja postaje sve teža za proizvođače piva.

Foto: PublicDomainPictures /Pixabay

„Trenutna kriza cena energije predstavlja velike izazove za energetski zahtevnu industriju stakla. Troškovi energije porasli su i do 500 procenata u poređenju sa prethodnom godinom“, izjavila je za Bild portparolka Nemačke asocijacije za industriju stakla. Samo ovi troškovi činili su do 20 procenata operativnih troškova staklene industrije.

„Lanci snabdevanja nemačke industrije pića i piva već su napeti u visokoj sezoni u ‘normalnim’ vremenima“, rekla je portparolka Radebergera. Zbog posledica korone i rata u Ukrajini situacija će biti „predvidivo pogoršana“.

„Nestašica flaša uglavnom utiče na male i srednje pivare. Jer se veliki se prvo snabdevaju. To ugrožava raznolikost na nemačkom tržištu piva“, upozorava Stefan Fritsche (55), potpredsednik Udruženja pivara Berlin-Brandenburg.

Kako prenosi nemački Bild, proizvođači piva u Nemačkoj apeluju na potrošače da budu agilni u vraćanju ambalaže trgovcima kako bi ista što pre dospela na ponovno  punjenje pivom.


Izvor: Bild

Naslovna fotografija:  Simón DelacrePixabay 

Podeli na društvenim mrežama: