VESTI: Vlada Srbije objavila Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu – kaucija na boce za mleko i jogurt

Vlada Srbije objavila Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu a Javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu počela je u petak i trajaće do 12. marta, Nacrt će biti javno predstavljen 3. marta u Beogradu, navodi se na sajtu ministarstva.

Nacrt  Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je objavila Vlada Srbije, biće javno predstavljen 3. marta u Privrednoj komori Srbije a ovaj Nacrt predviđa, između ostalog, i kauciju na plastiče boce za jogurt i mleko. Svi predlozi, sugestije, inicijative i komentari Nacrta se mogu dostavljati Ministarstvu zaštite životne sredine.

Šta je novo predviđeno Nacrtom?

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac nazad. Cilj je uspostaviti depozitni sistem za jednokratnu ambalažu od plastike, stakla i aluminijuma radi postizanja nacionalnih ciljeva upravljanja ambalažnim otpadom i usklađivanja sa principima i zakonima EU.

Jednokratna ambalaža koja podleže depozitu biće posebno obeležena, a na proizvođaču ili uvozniku artikla koji je upakovan u povratnu ambalažu je da ustanovi kaucijski sistem.

Da li će kaucijski sistem uticati na cenu proizvoda, videće se naknadnom analizom. Za sada je cilj smanjenje ambalažnog otpada i zaštita životne sredite, kažu u Sektoru za zaštitu životne sredine resornog ministarstva.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu možete pogledati ovde.

Foto: Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: