ENGEL viper 4 – Novi mali robot sa inovativnom niskonaponskom tehnologijom

Austrijski proizvođač mašina za brizganje i stručnjak za automatizaciju, Engel, lansirao je viper 4 – novi model linearnog malog robota sa niskonaponskom tehnologijom čime je napravio još jedan iskorak ka energetskoj efiksnosti i smanjenju emisije gasova

Pametna ušteda energije

ENGEL proširuje svoju seriju linearnih robota novim viper 4 modelom. Ono na šta trenutno najmanji model vipera ukazuje je da austrijski proizvođač mašina za brizganje i stručnjak za automatizaciju istražuje novi pristup. Upotreba niskonaponske pogonske tehnologije značajno povećava energetsku efikasnost. Ova inovacija je još jedan korak ka uspostavljanju neutralnog energetskog otiska u preradi plastike.

Dostupni u osam veličina, sa nominalnim nosivostima između 3 i 120 kg, ENGEL linearni roboti mogu se idealno prilagoditi zadatom zahtevu automatizacije operacija brizganja. Novi viper 4 proširuje seriju u domenu malih nosivosti i prvenstveno će se koristiti za „pick-and-place“ malih oblikovanih delova. Dizajniran je za manipulaciju objekata težina od 3 kilograma u pravcu okretnih osa i za upotrebu na mašinama za brizganje sa silom zatvaranja do 2200 kN. U jednostavnim „pick-and-place“ zadacima, viper 4 postiže vreme ciklusa od 5,5 sekundi, sa vremenom uzimanja manjim od 1 sekunde.

Foto: Engel

PROČITAJTE JOŠ: Još jedna verzija PET boce za vino stigla je na tržište – SIPA predstavlja PET bocu za penušavo vino

ENGEL viper 4

Novi viper 4 doživljava svoju svetsku premijeru na K 2022 radeći na potpuno električnoj e-mac mašini za brizganje.

Posebnost novog viper 4 modela je njegova izuzetno niska potrošnja energije. U standardnom ciklusu od 6 sekundi sa potpunim pomerajem i maksimalnom mogućom dinamikom, potrošnja energije je 200 Wh, što je oko 25 procenata niže od sledećeg modela po veličini, viper 6. To znači da robot viper 4 troši istu količinu energije kao i konvencionalna CAD radna stanica. viper 4 se oslanja na tehnologiju pogona od 48 V da bi to uradio i potrebno mu je samo jednofazno napajanje od 230 V AC

Novi viper 4 proširuje seriju u domenu malih nosivosti i prvenstveno će se koristiti za „pick-and-place“ malih oblikovanih delova.

Kontroler je direktno na motoru

Za razliku od drugih viper modela, kontroleri pogona se više ne nalaze u kontrolnom ormaru, već su integrisani direktno u motorima na linearnim osovinama. To znači da upravljački ormar može imati dizajn koji značajno štedi prostor. Ušteda prostora se uglavnom može pripisati kompaktnijem rasporedu vodova, sa hibridnom linijom koja razvodi industrijsku komunikacionu magistralu i napajanje od motora do motora, uklanjajući potrebu da svi motori budu pojedinačno povezani sa kontrolnim ormarom.

Upotreba dizajna bez ventilatora u kontrolnom ormaru je velika prednost. Nije potreban rashladni klima uređaj do temperature okoline do 42 °C. Ne postoje troškovi održavanja pri zameni filtera ventilatora.

Kontrolni ormari malog robota je mehanički i električno odvojen od robota. Orman je integrisan u sigurnosnu zaštitu mašine ili proizvodne ćelije. Kada je potreban veliki remont robota, samo jedan interfejs treba da se isključi da bi se robot odvojio od mašine.

Za minimalan prostor koji zauzima

Zahvaljujući posebno kompaktnoj varijanti, viper 4 impresionira u kombinaciji sa mašinama za brizganje bez vođica. Verzija viper 4 sa skraćenim Y-hodom je, na primer, dostupna za uklanjanje horizontalnih delova na ENGEL victory ili ENGEL e-motion TL mašinama za brizganje, jer obe imaju jedinice za zatvaranje bez vođica. Nalazi se pri tome daleko niže na mašini za brizganje i može da podnese više od 30 procenata dodatne težine. Maksimalna težina manipulacije u ovom slučaju je 4 kg. Povrh toga, još kraće vreme ciklusa sušenja i duži radni vek se postižu prepolovljenjem dužine hoda. Horizontalno uklanjanje delova obezbeđuje nisku radnu zonu dizalice, omogućavajući efikasnu automatizaciju čak i u uskim prostorima.

ENGEL viper 4

viper 4 omogućava posebno kompaktne proizvodne ćelije u kombinaciji sa mašinama za brizganje bez vođica. Pictures ENGEL

Još jedna karakteristika specifična za ENGEL je činjenica da je transportna traka integrisana u proširena sigurnosna vrata mašine za brizganje. Ovo ne samo da obezbeđuje da neophodan prostor za mašinu bude mali, već i smanjuje vreme ciklusa, jer su putanje kretanja takođe kraće. Pored toga, skraćeni Y-hod znači da robot treba da pomera isklučivo manje mase i stoga može da obezbedi dinamičniji odziv.

Foto: Engel
Mašine i roboti dele standardizovanu operativnu logiku

Kao i svi drugi viper modeli, novi viper 4 se može u potpunosti integrisati u CC300 kontrolnu jedinicu mašine za brizganje ENGEL, mada je dostupan i kao samostalni robot.

U integrisanoj verziji, operater postrojenja ima koristi od standardizovane operativne logike za mašinu za brizganje i rešenje za automatizaciju. Ovo znači brži start-up i smanjuje troškove obuke u mnogim projektima.

Mašina i robot koriste integrisani interfejs robota za intenzivnu razmenu podataka i imaju zajednički zapis podataka o delovima. U cilju maksimalne ukupne efikasnosti, oni automatski usklađuju sopstvene sekvence pokreta. Na primer, ruka robota može da se pomeri u oblast kalupa dok se mašina još uvek pomera, tj. iako kalup još nije potpuno otvoren. Ovo paralelno kretanje smanjuje vreme trajanja intervencije robota tokom uklanjanja dela..

Inteligentni robot ima pametnog asistenta

Svi ENGEL viper roboti imaju pametne softverske pakete. Na primer, kontrola efikasnosti podržava dug radni vek i energetski efikasan rad robota automatskim prilagođavanjem dinamike robota težini dela i vremenu trajanja ciklusa procesa brizganja.

Nova iQ kontrola kretanja je takođe standardna karakteristika viper 4 modela. Ovaj pametni sistem za asistenciju omogućava bezbedan rani start u kombinaciji sa potpuno automatski optimizovanim planiranjem putanje. Tradicionalno, putanja se određuje ručno duž pojedinačnih tačaka kretanja. Ali iQ kontrola pokreta svodi učenje na nekoliko klikova. Ovo objedinjuje softver koji izračunava optimalno kretanje za odgovarajući proces uklanjanja delova, što dalje smanjuje ukupno vreme ciklusa procesa brizganja. Integrisani pametni asistent takođe obezbeđuje bezbednost u svim specifičnim slučajevima, kao što je onaj kada se u slučaju nužde pokrene rampa za zaustavljanje jedinice za zatvaranje.

Pored toga, svi viper 4 vakuumski vodovi po prvi put imaju funkciju uštede energije kao standard. Vakuum se kontroliše pomoću programa za protok u skladu sa zahtevima. U zavisnosti od primene, ovo smanjuje energiju potrebnu za vakuumsku mrežu i do 80 procenata. Dodatne prednosti uključuju smanjenu kontaminaciju filtera za vazduh i daleko tiši rad robota. Integracija vakuumske tehnologije za uštedu energije kao standardne karakteristike pokazuje da ENGEL postavlja novi trend u linearnim robotima.

Rasprostranjenija upotreba nisko-naponske tehnologije u budućnosti

Uzor za viper male robote sa niskonaponskom tehnologijom su još manji e-pic „pick-and-place“ roboti iz ENGEL-ovog portfelja automatizacije. Upotreba niskonaponske tehnologije trenutno je i dalje izazov za veće robote. Uprkos tome, ENGEL planira da srednjeročno široko koristi niskonaponsku tehnologiju. Dalji razvoj u oblasti pogonske tehnologije i kontinuirano smanjenje pokretnih masa čine ovu prekretnicu opipljivom.

Više informacija:

Neofyton doo – Mašine i oprema za preradu plastike
Partizanska 27b, 21000 Novi Sad, Srbija
Tel: +381 21 452 642 l Mob: +381 64 616 94 08
www.neofyton.com

Podeli na društvenim mrežama: