INTERVJU, prof. SLAVIŠA SAVIĆ: Dobra ideja je imperativ u dizajnu

Poznati grafički dizajner i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Slaviša Savić otkriva za Ambipak magazin u kom pravcu idu inovacije u sferi dizajna ambalaža.

Inovacije u domenu dizajna ambalaža svakako idu u korak sa globalnim promenama u svetu i dominantnim problemom u ekologiji. Jednostavnost u dizajnu nije više imperativ koliko svest o očuvanju životne sredine koji se prenosi kroz razne kreativne ideje, poput interaktivnih ideja u dizajnu ambalaža koji dolaze sve više sa ruskog tržišta.

Poznati grafički dizajner i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Slaviša Savić otkriva nam u kom pravcu idu inovacije u sferi dizajna ambalaža.

Prof. Slaviša Savić, Foto: Privatna arhiva
Da li su najzanimljivije ideje one koje su najjednostavnije?

Ne nužno. Postoji ta floskula da su ideje uglavnom jednostavne, i to ih čini vrednim, no iza njih stoji složeni mehanizam koji ih je iznedrio. Tržište i brza vremena koja nas preplavljuju informacijama dovela je do ishoda da se poruke moraju svesti i pojednostaviti. Ove okolnosti su omogućile dizajnerima da učine upavo ono čemu dizajn i teži, da pojednostavi a isto tako da nadogradi vrednost.

Koje su inovacije vezane za dizajn ambalaže u ovoj godini?

Ekologija se nametnula kao dominatna tema pri dizajniranju i produkciji pakovanja i ambalaže. Ogroman problem otpada je u potrošačima razvio svest da i oni mogu da participiraju u ovom problemu, te se pre odlučuju za proizvode koji ističu ovu tematiku. Dizajn zadnjih godina a tako je i danas, to vidno pokazuje. Dizajn estetika je svedena, kako bi pokazala da se na svemu štedelo pa i u bojama i površinama, dok se na materijalima stavlja veći fokus jer je to sad vidljivije. Nezahvalno je generisati odgovor na ovo pitanje, jer je širok spektar proizvoda i pakovanja, zatim imamo velike i male serije, ali najbolji odgovor se nalazi onda kada pogledamo neku ambalažu pre deset ili više godina, i tada uvidimo ogromnu razliku. Danas dizajn, rekao bih, više komunicira sa proizvodom, nekad je bilo sasvim uobičajeno da recimo oblik flaše nije u vezi sa dizajnom etikete.

Ako dizajnom uspete da osim informacije prenesete semantiku proizvoda, ispričate iskrenu priču, onda je ta ambalaža učinila najbolje za sadržaj koji se nalazi unutar nje. 

U kom pravcu se kreću inovacije, navedite konkretan primer?

Pojavom digitalizacije, štamparstvo se intezivno razvija kako bi dobilo bitku sa elektronskim medijima. To je nama dizajnerima veoma inspirativno i često baš ta inovacija ume da iznese ideju koja će proizvod učiniti primetnim. 
Digitalna štampa, ili u prevodu štampa u malim tiražima, je pogodna za male proizvođače koji više nisu uslovljeni velikim tiražima i visokim cenama. Upravo iz ovog razloga na raznim portalima gde se prezentuju najinovativnija i najkreativnija rešenja ambalaže, brojniji su mali i nepoznati proizvođači.

Šta je najpresudnije za dobru ambalažu i koliko ona govori o samom proizvodu?

Svi vole dobru ideju i dizajn. Ambalaža treba pre svega da vam privuče pažnju, i da bude atraktivnija od konkurencije. Ona ima ulogu i advertjzinga koji se ne mora dodatno forsirati. Svedoci smo da je ambalaža u advertajzingu do jučerašnjeg prikazivanja u ćošku formata, preuzela ceo format oglasnog prostora što samo govori koliko je zapravo sama ambalaža medij za sebe. Ako dizajnom uspete da osim informacije prenesete semantiku proizvoda, ispričate iskrenu priču, onda je ta ambalaža učinila najbolje za sadržaj koji se nalazi unutar nje. Andrijana Mandić
Naslovna fotografija: Slaviša Savić/Privatna arhiva

Podeli na društvenim mrežama: