Imlek: Koliko nam je bitno u šta se pakuje hrana?

Svest o zdravom životu i očuvanju životne sredine sve je prisutnija kod potrošača prilikom odabira namirnica u svakodnevnoj nabavci. Iako je cena još uvek jedan od ključnih faktora, sve je više onih koji se, pre nego što posegnu za proizvodom na polici, zapitaju šta se zapravo krije u ambalaži proizvoda i koliko je ta ambalaža dobra za njih i njihovu porodicu.

Ambalaža je jedan od najznačajnijih faktora za kvalitet namirnica.

Kada govorimo o ambalažama koje pružaju višestruke benefite prilikom očuvanja svežine i kvaliteta proizvoda, veliki broj svetskih kompanija prepoznao je prednosti Tetra Pak-a i opredelio se za njihova pakovanja, jer obezbeđuju prvoklasnu zaštitu proizvoda i svih njihovih svojstava. Najbolji primer namirnice koji opravdavda upotrebu Tetra Pak pakovanja je sveže mleko. Mleko je namirnica koja je po svom sastavu bogata proteinima, masnoćom, vitaminima i mineralima, zbog čega mu je neophodna adekvatna zaštita od svetlosti i kiseonika, u čemu ključnu ulogu ima upravo ambalaža.

Pored benefita koje pruža konzumentima, Tetra Pak je koristan i sa stanovišta zaštite životne sredine. Ovaj tip ambalaže sačinjen je iz više slojeva, pri čemu je najprisutnija komponenta karton, napravljen od drveta, obnovljivog izvora, koji čini čak 75 odsto sastava pakovanja. Ostatak čine komponente koje proizvod štite od svetlosti i kiseonika, čime doprinose održavanju svežine i kvaliteta, ali i očuvanju higijene upakovanog proizvoda. Tehnologija koja se koristi u izradi Tetra Pak ambalaže omogućava da pakovanja iz proizvodnje izlazIe u obliku koji zahteva manje energije za transport i otpremanje, nego što to bi bio slučaj kod nekih drugih vidova amabalaže.

Za pohvalu je poduhvat kompanije Imlek koja je odnedavno počela sa proizvodnjom Moja Kravica svežeg mleka u Tetra Pak ambalaži, čime je još jednom dokazala da uvek ide u korak sa trendovima u proizvodnji i pakovanju, i vodi računa o zdravlju potrošača i očuvanju životne sredine. Mnoge društveno odgovorne kompanije sve više odlučuju da svoje proizvode pakuju upravo u ovu ambalažu koju je Međunarodni Institut za tehnologiju hrane iz Čikaga nazvao „najvažnijom inovacijom u oblasti pakovanja hrane u 20. veku“. Izvor: Kurir

Podeli na društvenim mrežama: