Krize su odlična prilika da se pokaže ko su pravi lideri

Piše: Doc.dr Bojana Ostojić, Fakultet za projektni i inovacioni menadžment PMC

Kako treba da izgleda posao lidera, moglo bi se opisati primerom labuda. Labud probleme rešava pod vodom vredno veslajući, dok na vodi izgleda dostojanstveno. Jezdi i vodi. To je prava slika liderstva – na sto staviti prave probleme, znalački ih rešavati i optimistično voditi ljude kroz krizu.

Šta je liderstvo?

Liderstvo ili vođstvo je sposobnost upravljanja firmom, postavljanje i postizanje izazovnih ciljeva, preduzimanje brzih i odlučnih akcija kao i inspirisanje drugih u obavljanju posla.
Liderstvo ili vođstvo nije samo upravljanje već i sposobnost uticaja na ljudsko ponašanje, nezavisno od ciljeva. Ovladati veštinama liderstva znači biti lider u motivisanju i pokretanju drugih pa ih na neki način povući sa sobom. Lideri pomažu i sebi i drugima da naprave pravu stvar. Oni određuju smer, razvijaju viziju i stvaraju nešto novo. Ipak, iako lideri određuju smer, oni moraju imati i menadžerske sposobnosti kao bi vodili ljude u pravom smeru. Krize su odlična prilika da se pokaže ko su pravi lideri. Svi se sećamo početka vanrednog stanja u Srbiji kada su kasiri u prodavnicama Metro Cash and Cary bili prebukirani poslom, a direktori i menadžeri su bez problema izašli da slažu robu po rafovima. To je samo jedan od primera…

Foto: Photo by Markus Spiske on Unsplash
Da li se lideri rađaju ili stvaraju?

Postavlja se pitanje: Kako se postaje liderom? Da li je to osobina s kojom se osoba rađa ili su to kvaliteti koji se stiču učenjem i iskustvom?
Pre nego što neko počne raditi na tome da postane lider, važno je da prepozna svoj poziv, shvati u čemu je najbolji, za šta je rođen. Vera u samoga sebe izvire iz razumevanja talenata s kojima osoba raspolaže jer generalno ljudi najbolje rade posao koji vole. Na putu do postojanja liderom važno je prepoznati sopstvene kvalitete i prednosti, videti šta nam može pomoći da dobijemo bolji osećaj za identitet pa odlučiti koje veštine trebamo razviti da bismo bili dobri lideri. Neke od odlika koje utiču na to kakav će lider biti jesu: temperament, sklonost radu na sebi, iskustvo, kompetencije…

Iskrenost i integritet – iskrenost i integritet su dve važne osobine koje čine dobrog lidera. Ne možete očekivati da vaš tim bude iskren, ako vam nedostaju te osobine. Lideri su uspešni kada se pridržavaju svojih vrednosti, temeljnih uverenja i etike. Nikada nemojte zaboraviti da vas zaposleni uvek pomno posmatraju! Ukoliko posle krize dođe do toga da treba da promenite delatnost, otvoreno recite to svojim zaposlenima.

Samouverenost – da biste bili dobar lider, trebati biti dovoljno samouvereni kako bi vas drugi sledili. Ako niste sigurni u sopstvene odluke i kvalitete, vaš tim vas nikada neće slediti. Kao lider morate prštati samouverenošću kako biste stekli poštovanje Vaših podređenih. To ne znači da bi trebalo da budete previše samouvereni, ali bi barem trebalo održavati potreban stepen poverenja koji je potreban kako biste osigurali da vam tim veruje kao lideru.

Razmišljate izvan okvira kako biste došli do jedinstvenih ideja i pretvorili te ideje i ciljeve u stvarnost.

Inspirišite druge– verovatno najteži posao za lidera je uveriti druge da ga slede. To je moguće samo ako inspirišete svoj tim postavljanjem dobrog primera. Kada će doći do teških situacija, oni će razgovarati sa vama i videti kako reagujete na situaciju. Ako dobro postupite, oni će vas slediti. Kao lider treba da mislite pozitivno i taj pozitivni pristup bi trebalo da bude vidljiv kroz vaše postupke. Ostanite mirni pod pritiskom i održavajte motivaciju. Ako ste uspešni u inspirisanju svojih podređenih, lako ćete svladati bilo koji izazov.

“Ako vaša dela inspirišu druge da više sanjaju, više uče, više rade i postaju uspešniji, onda ste Vi lider”John Quincy Adams

Delegiranje – delegiranje je jedna od osnova liderstva, a dobar lider mora znati delegirati posao. To bi značilo da daje određene zadatke svojem timu i na kraju vidi kako će se oni izvršiti. Trebalo bi da im lider omogući sve resurse i podršku koja im je potrebna za postizanje cilja, pruži priliku za preuzimanje odgovornosti.

Kreativnost i inovacije – što razlikuje lidera od sledbenika? Steve Jobs, jedan od najvećih vizionara našeg vremena, odgovorio ja na to pitanje na sledeći način: „Inovacija čini razliku između lidera i sledbenika“. Kako bi napredovali u današnjem poslovnom svetu, lider mora biti kreativan i inovativan u isto vreme. Kreativno razmišljanje i stalne inovacije čini ono što vas i vaš tim izdvaja iz mnoštva. Razmišljate izvan okvira kako biste došli do jedinstvenih ideja i pretvorili te ideje i ciljeve u stvarnost.

Ukratko, kako voditi kroz krizu?

Potrebno je sačuvati dobre ljude, organizacionu kulturu uzajamnog poverenja i poštovanja, gotovinu, odnose sa kupcima i dobavljačima, optimizam (koji lideri moraju pokazati u ovo vreme) i iskoristiti vreme za inovativno delovanje. Uvek imati i rezervnu varijantu, jer ne znamo koliko će kriza trajati i kakve će posledice ostaviti za sobom

Foto: Bojana Ostojić/privatna arhiva

Doc dr Bojana Ostojić je profesorka marketinga i digitalnog marketinga na Fakultetu za projektni i inovacioni menadžment PMC. Bojana Ostojić je doktorirala na Fakultetu za menadžment, ekonomiju i finansije u Beogradu u okviru Privredne akademije. Zvanje docenta stekla je 2017. godine a pre toga se skoro dvadeset godina bavila novinarstvom. Učestvovala je na međunarodnim interdisciplinarnim simpozijumima iz oblasti ekonomije, medija i kulture i objavila je više radova iz ovih oblasti. Radila je u poznatim novinskim kućama, gde je mogla svoje stečeno teorijsko znanje praktično da primeni i dodatno se usavrši. Sebe smatra srećnom i privilegovanom osobom, jer radi posao koji iznad svega voli i koji je ispunjava.

Njen životni moto je oslikan u Konfučijevim rečima: „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u svom životu“.

Naslovna fotografija: Bojana Ostojić/privatna arhiva

Podeli na društvenim mrežama: