Laboratorijsko ispitivanje ambalaže je neophodno zbog zdravstvene bezbednosti

Ispitivanje i procenu zdravstvene bezbednosti ambalaže vrše laboratorije akreditovane i ovlašćene za rad od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koje na osnovu dobijenih rezultata procenjuju usaglašenost sa propisima

Ambalaža ima izuzetno značajnu ulogu u svim aspektima naših života. Ona štiti proizvod tokom transporta, skladištenja, prodaje i čuvanja hrane. Čuva fizički integritet hrane ili drugog proizvoda, štiti  od hemijske ili mikrobiološke kontaminacije i pruža kupcu sve potrebne informacije putem štampe i deklaracije.

Pored svih pogodnosti koja ambalaža pruža, ona može predstavljati i potencijalni rizik po bezbednost upakovanog proizvoda obzirom da ni jedan materijal nije apsolutno hemijski inertan. Zbog toga se vrše laboratorijska ispitivanja i procenjuje bezbednost  ambalaže, na osnovu dobijenih rezultata.

Proizvođači i uvoznici ambalaže moraju biti sigurni da je proizvod koji distribuiraju ili prodaju bezbedan za predviđenu namenu. Zbog toga je neophodno ispitivanje bezbednosti i usaglašenosti sa nacionalnom ili evropskom regulativom.

Laboratorija FieldTest d.o.o. je ovlašćena i akreditovana za ova ispitivanja  a na osnovu rezultata ispitivanja formira se mišljenje o usaglašenosti i zdravstvenoj ispravnosti. Pored ovih ispitivanja, mogu se vršiti i određena ispitivanja u skladu sa zahtevima proizvođača ili korisnika ambalaže.

Laboratorija FieldTest d.o.o. pruža širok spektar usluga laboratorijskih ispitivanja ambalaže za hranu, kozmetičke proizvode i druge vrste proizvoda. 

Podaci iz izveštaja o ispitivanju  su neophodni ukoliko proizvođač ambalaže ima obavezu da formira dokument „Deklaracija o usaglašenosti“ (DoC), obzirom da je ovo dokument kojim se potvrđuje usaglašenost proizvoda sa propisanim zahtevima.

Tim FieldTest d.o.o. laboratorije je sastavljen od vrhunskih stručnjaka, sa višegodišnjim iskustvom  u radu i primeni propisa, i u mogućnosti je da preispita i predloži adekvatna ispitivanja kako bi se i dobili relevantni rezultati ispitivanja, na osnovu kojih se može proceniti bezbednost ambalaže.

Ispitivanje se vrši akreditovanim metodama ili metodama zasnovanim na srpskim ili evropskim standardima, vodičima ili smernicama.

Više o Laboratoriji može se naći na sajtu ili u sekciji Lideri ambalaže i pakovanja/Laboratorije za kontrolu ambalaže/ FieldTest:

Svi proizvođači ambalaže za hranu ili druge predmete opšte upotrebe,  mogu kontaktirati  laboratoriju FieldTest d.o.o. i uveriti se u sve mogućnosti laboratorije da izvrši očekivana ispitivanja. Sve informacije i preporuke se mogu dobiti i pre donošenja odluke i dostavljanja uzorka.


Izvor: FieldTest/Promo

Podeli na društvenim mrežama: