PKS sednica: Mikroplastika, u susret zabranama

Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala organizovalo je 18. maja 2023. godine tematsku sednicu Grupacije proizvođača sredstava za pranje i čišćenje na temu „U susret zabranama mikroplastike“. Sa ovom aktuelnom temom privrednike je upoznala Sonja Roglić, načelnik odeljenja za hemikalije u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Trenutno ne postoji jedinstven evropski zakon koji pokriva mikroplastiku na sveobuhvatan način, ali su preduzeti prvi koraci ka tome. U Evropskoj uniji je usvojena odluka o eliminaciji i minimizaciji mikroplastike i potrebi za propisima za smanjenje rizika od mikroplastike u cilju zaštite životne sredine, životinja i naročito zdravlja ljudi. Evropska agencija za hemikalije priprema dosije u vezi sa upotrebom namerno dodate (namenske) mikroplastike u širokom dijapazonu proizvoda.

Namenska mikroplastika dizajnirana je za komercijalnu upotrebu u detergentima, sredstvima za pranje i čišćenje, kozmetičkim prozvodima, sredstvima za zaštitu bilja, biocidima, kao nosilac mirisa ili aktivne supstance. Čim se donese Uredba o zabrani korišćenja mikroplastke u namenske svrhe na nivou UN i EU, i Srbija će morati da primeni zabrane. Prelazni period za pronalaženje bezbednih alternativa za sve vrste namerno dodate mikroplastike je od 4 do 8 godina u zavisnosti od svrhe primene.

Postoji Legislativni Okvir EU za mikroplastiku u oblasti upravljanja hemikalijama. Radi se na predlogu o zabrani upotrebe mikroplastike u kozmetici, proizvodima za čišćenje, pesticidima, đubrivima, kojim bi se sprečilo oslobađanje 500.000 tona mikroplastike u periodu od 20 godina.

Skoro svako domaćinstvo koristi detergent za veš iz kojeg se oslobađa velika količina mikroplastike. Studije su pokazale da 49% svih tečnih detergenata za veš i oko 77% praškastih detergenata sadrži mikroplastiku, koja uglavnom nije biorazgradiva.

Uticaj mikroplastike na životnu sredinu

Uticaj mikroplastike na životnu sredinu i zdravlje ljudi je značajan jer je prisutna u kozmetici i sredstvima za higijenu, keje koristimo svakodnevno, a nemoguće ju je ukloniti i ona beskonačno dugo ostaje inplementirana u vodi, zemljištu, tj u prirodi i okruženju.

PROČITAJTE JOŠ: Mikroplastika, gde se nalazi i kako se zaštiti? – Saveti Udruženja toksikologa Srbije

Preporuka je da se traže bezbednije alternative za mikroplastiku, da se radi na preventivi u toku ovog tranzicionog perioda. U Srbiji će se pristupiti izradi nacionalne strategije, u okviru Zelene agende. Ovo je prvi u nizu sastanaka u kom je Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Privrednom komorom informisalo privredu o ovoj značajnoj temi i imalo dijalog vezano za preventivu i primenu zabrana kada stupe na snagu.

Preuzmite prezenaciju sa više informacija o mikroplastici i aktuelnoj legislativi

Izvor: PKS

Naslovna fotografija: Pexels.com/anna-shvets

Podeli na društvenim mrežama: