Rekordna konstrukcija od plastičnih boca – Beograd postaje ekološki primer, PepsiCo i Sekopak oborili Ginisov rekord

Kampanja „Plus za planetu – promena počinje od tebe“ inicijalno pokerentuta od strane PepsiCo, a u partnertvu sa Sekopakom, okončana je obaranjem Ginisovog rekorda za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat – 57.288 plastičnih flaša u pontonskm objektu širom celog Savskog jezera u Beogradu

Beograd je danas postao centar pažnje ekološke zajednice širom sveta, oborivši Ginisov rekord u konstrukciji objekta sastavljenog isključivo od plastičnih flaša. Sudija Ginisove knjige rekorda, Pravin Patel, zvanično je potvrdio da na Savskom jezeru plutajući objekat sadrži impresivnih 57.288 plastičnih boca.

Ovaj izuzetan poduhvat zahtevao je poštovanje strogo definisanih pravila kako bi se validirao rekord. Objekat je načinjen isključivo od plastičnih boca, a struktura je izgrađena bez vidljivih šupljina, što je provereno jutros tokom zvanične potvrde. Takođe, posebno je važno da su korišćene flaše bile dostupne u slobodnoj prodaji ili su bile reciklirane, čime je dodatno naglašena ekološka svrha ovog projekta.

Foto: Sekopak/promo

Objekat ima oblik pontonskog mosta i prostire se celom širinom Savskog jezera, što zauzima impresivnih 250 metara. Ovaj poduhvat ima poseban simbolički značaj jer je napravljen kao vrhunac ekološke kampanje pod nazivom „Plus za planetu – promena počinje od tebe“, koja je započela još 16. juna, povodom Svetskog dana ponovne upotrebe plastične ambalaže.

„Od ključnog značaja je edukovati građane Republike Srbije, posebno najmlađu populaciju, kako bi se podigla svest o važnosti reciklaže i odgovornog odlaganja ambalažnog otpada“- Violeta Belanović, Sekopak

– Inicijativa je pokrenuta od strane kompanije „PepsiCo“, a regionalni direktor prodaje, Marko Martinović, naglasio je važnost današnjeg finala kampanje kao primer kako zaštita životne sredine može da se podigne na viši nivo. Cilj cele kampanje jeste osvešćivanje šire zajednice o neophodnosti upravljanja plastičnom ambalažom, te pozitivno uticanje na očuvanje planete, sa nadom da će svaki pojedinac prepoznati svoju ulogu u ovom važnom procesu.

PROČITAJTE JOŠ: EU zabrinuta za ispunjene ciljeva reciklaže i odlaganja komunalnog i ambalažnog otpada – 18 zemalja u riziku

Jedan od ključnih partnera u ovoj kampanji je i kompanija „Sekopak“. Generalna direktorka Violeta Belanović istakla je da je plastični ambalažni otpad sakupljan tokom skoro šest meseci. Ona dodaje da je od ključnog značaja edukovati građane Republike Srbije, posebno najmlađu populaciju, kako bi se podigla svest o važnosti reciklaže i odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

POGLEDAJTE: Ambipak podkast, epizoda #1: Građani žele da recikliraju – Gošća Violeta Belanović, Sekopak

Do danas, Ginisov rekord za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat iznosio je 43.296 boca, postavljen 2014. godine u Italiji. Međutim, Beograd je sada pretekao ovaj rekord i time postao novi ekološki primer za druge gradove i zajednice širom sveta.

Ovaj spektakularni poduhvat ne samo da inspiriše ljude da se bave očuvanjem životne sredine već i postavlja nove standarde u borbi protiv zagađenja plastikom. Beograd pokazuje da zajedničkim naporima i inovativnim rešenjima možemo stvoriti svetliju i čišću budućnost za našu planetu. Svi smo pozvani da preuzmemo odgovornost i doprinesemo očuvanju prirode – promena zaista počinje od svakog od nas.


Naslovna fotografija: Sekopak/promo

Podeli na društvenim mrežama: