Resilux Grupa kupila 70% PET reciklera Greentech – Srbija i Makedonija

Resilux Grupa nastavlja širenje kapaciteta reciklaže kupovinom 70% udela u Greentech – Srbija i Makedonija čime još jedna kompanija koja s ebavi reciklažom PET ambalaže, dobija novog vlasnika


Resilux Grupa – preko svog ogranka za reciklažu Poli Recycling Svitzerland – kupio je 70% akcija srpske kompanije za reciklažu PET-a Greentech Ltd. To daje Resilux-u značajan dodatni kapacitet reciklaže, kao i poboljšanu sposobnost sakupljanja i sortiranja boca nakon konzumiranja. To je deo tekuće ekspanzije kompanije u reciklaži širom Evrope i još jednom pokazuje posvećenost obezbeđivanju rešenja za PET boce koja su dobra za proizvode, za ljude i za planetu.

Od svog osnivanja 2005. godine, Greentech je bio pionir i vodeća kompanija za reciklažu PET ambalaže u zemlji. Greentechovo postrojenje za reciklažu, koje se nalazi u Mladenovu, Srbija, preradi do 10.000 tona otpadne PET ambalaže godišnje i proizvodi toplo oprane PET flekice. Pored postrojenja za reciklažu, Poli Recycling je takođe stekao 70% akcija u Greentech-ovom pogonu za sakupljanje i sortiranje u Skoplju, Makedonija. U ovom se postrojenju sortiranju otpadne PET boce po boji i vrsti, baliraju, pre nego što se predaju na reciklažu u Mladenovu.

Ovom je akvizicijom Resilux obezbedio lokalnu nabavku PET flekica A klase za opsluživanje postojeće fabrike za PET predforme i boce Resilux Adriatic u Lajkovcu, Srbija. Za kompaniju je važno da ima lokalno snabdevanje kako bi se smanjio uticaj transporta otpadnog PET-a na životnu sredinu. To takođe omogućava Resilux-u da garantuje svojim kupcima u Adriatik regionu konstantno snabdevanje recikliranim materijalom kada novi propisi EU stupe na snagu 2025. Godine, koji predvi]aju da sve PET boce moraju sadržati najmanje 25% recikliranog materijala.

Prema navodima COO Resilux-a Marcel van de Sande, „Ova akvizicija proširuje naše poslovanje u Adriatik regionu obezbeđivanjem lokalnog snabdevanja recikliranog PET-a i nastavlja naše planove proširenja aktivnosti Resilux grupe u reciklaži, čime uspostavljamo održlivu i pravu cirkularnu ekonomiju za PET boce.

Mihail Mateski ostaje generalni direktor i 30% akcionar Greentech-a Srbija i Makedonija.

„Postavši deo Resilux Grupe obezbedili smo transfer znanja i tehnologije za reciklirane PET boce vrhunskog kvaliteta, za kontakt sa hranom. U kombinaciji sa Greentech-ovom stručnošću i iskustvu od preko 20 godina u sakupljanju i reciklaži PET-a, predstavljamo savršen spoj koji nam omogućava da obezbedimo punu cirkularnost PET boca i dalji razvoj naših aktivnosti reciklaže u celom regionu Zapadnog Balkana/Adriatika“

Mihail Mateski, generalni direktor Greentech-a

Resilux NV

Resilux sa sedištem u Belgiji (www.resilux.com) proizvodi PET boce i predforme u Evropi i SAD. Resilux nudi prilagođene proizvode i usluge kupcima u sektoru hrane, pića i neprehrambenih proizvoda. Takođe upravlja najmodernijom fabrikom za reciklažu PET-a u Evropi u Švajcarskoj pod imenom Poly Recycling AG. Nakon što je nakratko postala javna kompanija, sada se vratila u privatno vlasništvo pod zajedničkim upravljanjem Quva NV i prvobitnih osnivača kompanije – porodice De Cuiper.

Greentech d.o.o.

Greentech je vodeća kompanija za reciklažu PET ambalaže u Srbiji sa sedištem u Novom Sadu. Od svog osnivanja 2005. godine, kompanija kontinuirano razvija svoje proizvodne tehnologije i širi mrežu dobavljača. Danas ima kapacitet prerade od 10.000 tona otpadne PET ambalaže godišnje i proizvodi toplo oprane PET flekice za ponovnu upotrebu.


Izvor: Greentech
naslovna fotografija: pikist.com/hirnf

Podeli na društvenim mrežama: