Kutije od stiropora za pakovanje hrane, izuzetno korisne, a da li mogu biti održive?

Kompanije koje se bave proizvodnjom stiropora za pakovanje hrane ističu važnost zdravstvene ispravnosti istih, neke prelaze sa fosilnih sirovina na pirolizno ulje kako bi kutije bile održive, dok postoje i one firme koje traže zamenu za stiropor

Stiropor ili ekspandirana pena, kao materijal koji se koristi i u prehrambenoj industriji namenjen je, prvenstveno, zaštiti proizvoda prilikom transporta i održavanju željene temperature. Ekspandirani polistiren (EPS) nije biorazgradiv, teško se reciklira, i kao takav, smatra se jednim od najvećih zagađivača životne sredine. Za njegovu razgradnju potrebno je od 500 i više godina.

S obzirom na to da se kutije od stiropora koriste, između ostalog, za pakovanje hrane (meso, riba, sladoled), stručnjaci smatraju da pomenuti materijal može biti štetan. Kutije od EPS-a jesu pogodne jer mogu podneti jako niske temperature, pružaju zaštitu proizvodu prilikom transporta, čak se mogu oprati i ponovo koristiti.

Međutim, sa napretkom tehnologije i sve većim borbama da se životna sredina zaštiti, kompanije pronalaze različita rešenja kako bi kutije od stiropora bile održive i kako bi bile zdravstveno ispravne. Jedna od domaćih fabrika za proizvodnju izolacionih materijala i ambalaže, Fima iz Mionice, proizvodi termobox kutije od ekspandiranog polistirena i ekspandiranog polipropilena.

– Fima termo-kutije poseduju sertifikate o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe i kao takve se mogu koristiti za transport hrane bezbojazni da može doći do kontaminacije bilo hemikalijama bilo mikroorganizmima – ističu za Ambipak magazin iz fabrike Fima.

Kao što smo pomenuli, kutije mogu podneti jako niske, ali i jako visoke temperature, od čak -80 do + 120˚ Celzijusovih, dok je jedna od karakteristika i to da, što su zidovi kutija deblji, proizvod će duže ostati na željenoj temperaturi.

Biorazgradivi stiropor Biosporin

Jedna od domaćih tehnoloških inovacija beogradske kompanije White Lemur, biorazgradivi stiropor Biosporin, namenjen je pružanju efikasnije, zelenije i jeftinije zamene za stiropor za jednokratno pakovanje, a sastoji se od dela gljive, odnosno, mreže belih vlakana koja ga formiraju i proizvodi se od poljoprivrednog, ali ne od hranljivog otpada.

– Koristimo sav otpad koji je bogat celulozom ili ligninom, što predstavlja onaj vegetativni deo biljke koji se odbacuje kada uberemo voće, povrće, stablo kukuruza, slamu, seno… Obradom tog otpada, u interakciji sa tim mikroorganizmima koje proizvodimo u laboratoriji, dolazimo do finalnog proizvoda. Biosporin je namenjen da bude zamena za ekspandirani polistiren, a kao što znamo, on je jedan od većih zagađivača – objasnio je Nikola Stanojević, suosnivač i generalni menadžer kompanije White Lemur, na Ambipak konferenciji.

Biosporin je potpuno razgradiv u prirodnim uslovima, a kada je u kontaktu sa vlagom i zemljom duže od tri do pet meseci, posredstvom bakterija iz zemlje se raspada, što je potvrđeno i na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Stiropora
Biosporin stiropor od gljiva; Izvor: soma.eco
Ulje za pirolizu kao sirovina za proizvodnju kutija od stiropora

Ulje za pirolizu dobija se hemijskom reciklažom mešanog plastičnog otpada ili otpadnih guma, koje je, pored široke primene u teškoj industriji, našlo primenu i u kutijama od stiropora. Italijanska kompanija Imballaggi Alimentari proizvela je Remaxigel kutije napravljene od BASF-ovog stiropora (Styropor® Ccycled™) čija visoko izolaciona svojstva štite proizvod od vlage, bakterija, gljivica i ne dozvoljavaju topljenje proizvoda.

Fosilne sirovine zamenili su uljem za pirolizu koje dobijaju od tehnoloških partnera, hemijskom reciklažom mešanog plastičnog otpada, pa na taj način proizvodnja ambalaže od Styropor® Ccycled™ proizvodi 50% manje emisije CO2 uz isti kvalitet i performanse.

Pakovanje za sladoled od održivog stiropora; Izvor:
BASF – www.styropor.com

PROČITAJTE JOŠ: Termo-kutije za transport hrane i lekova napravljene od prirodnih vlakana

Kutije od prirodnih vlakana kao zamena za EPS

Jedna od ideja, na koji način se može zameniti klasičan stiropor, jesu kutije od prirodnih vlakana koje se, takođe, mogu koristiti za pakovanje hrane. Nemačka kompanija Schaumaplast lansirala je prošle godine liniju proizvoda od 100% obnovljivih sirovina – trave, konoplje i drvenih vlakana.

Na drugom kontinentu, u SAD-u, koristeći strukturu korena pečurke, tačnije micelijum, startap kompanija Ecovative Design proizvodi ekološka i biorazgradiva pakovanja kao zamenu za stiropor. Proizvod je nazvan Mushroom Packaging, ne sadrži hemikalije, plastiku, vodootporan je, ali se navodi da nije namenjen pakovanju hrane.

Korišćenjem obnovljivog biljnog skroba i biljnih ulja kompanija Nature-Pack™ proizvodi zaštitne materijale za pakovanje, Biomailer i Biocooler, koji se mogu kompostirati i reciklirati. Proizvodi imaju karakteristike zaštitnih jastučića i izolacije, namenjeni su malim pošiljkama i ekološki prihvatljiva zamena su za EPS. Takođe, svi njihovi proizvodi odobreni su od strane FDA (Food and Drug Administration) što znači da se mogu koristiti i za pakovanje hrane.

Iako stiropor kao materijal nije skup, proces njegove reciklaže je neisplativ, a reciklirani stiropor se ne može koristiti za ponovno pravljenje pakovanja za hranu. Takođe, nije preporučljivo spaljivanje jer se tom prilikom ispušta gas stiren koji utiče na nervni sistem, dok je, na primer, u državi Njujork od 01. januara prošle godine zabranjena prodaja i distribucija ekspandiranog polistirena, odnosno kutija od stiropora za jednokratnu upotrebu.


Naslovna fotografija: freepik.com

Podeli na društvenim mrežama: