Novi materijali: Kompostabilna ambalaža od pirinčane slame

Kompostabilna ambalaža postala je prioritet svetskih brendova i proizvođača ambalaže. Tehnologije se iz dana u dan usavršavaju a u nastavku predstavljamo ambalažu dobijenu od pirinčane slame.

Britanska kompanija TIPA, globalni lider u biorazgradivoj ambalaži, predstavila je novu potpuno kompostabilnu i reciklabilnu posudu napravljenu od otpada od pirinča. Ova inovativna kompostabilna ambalaža pogodna je za odlaganje u kućne kompostane i reciklažne kontejnere, pružajući ekološki svestranu alternativu plastičnoj ambalaži. Pored smanjenja zagađenja vazduha uzrokovanog spaljivanjem poljoprivrednog otpada, ove tačne su prilagodljive za različite proizvode i mogu zadržati toplu hranu do 48 sati.

TIPA, kompostabilna ambalaža

Proizvođač navodi da se ambalaža može koristiti kao alternativa papirnim kesama, ističući izdržljivost i efikasnu zamenu za plastične kese ili kutije.

Ova inovacija pruža prihode farmerima od poljoprivrednog otpada, doprinoseći održivosti u zajednicama. Proizvođač ističe da je ova nova ambalaža bez GMO-a, proširenog roka trajanja, lako se integriše u postojeće sisteme upravljanja otpadom i dolazi u različitim veličinama i oblicima.

Novi proizvod je već dostupan u Velikoj Britaniji, Evropi, SAD-u i Australiji, a kao član Koalicije za biorazgradivu ambalažu, TIPA je na čelu popularizacije biorazgradive ambalaže na tržištu. TIPA je lansirala ovu inovaciju nakon preuzimanja kompanije Bio4Pack, specijalizovane za biorazgradivu ambalažu, ranije ove godine.


Izvor: Spnews

Naslovna fotografija: Pexels

Podeli na društvenim mrežama: