Višekratna „biserna“ PET boca za vodu

Kompanija Alpla proizvela je višekratnu PET “bisernu bocu” za mineralnu vodu za nemačku zadrugu Genossenschaft Deutscher Brunnen e.G. (GDB)

Biserna boca se smatra  klasikom dizajna u Nemačkoj i dobitnik je brojnih nagrada od kada je predstavljena 1969. Veruje se da je gotovo svaki nemački građanin u jednom trenutku držao jednu u svojim rukama. Govorimo o onome što je uobičajeno poznato kao biserna boca za mineralnu vodu koju proizvodi Genossenschaft Deutscher Brunnen. Ova zadruga jedan je od kupaca Alpla-e u Nemačkoj od juna 2020. Alpla je globalni ekspert za inovativnu plastičnu ambalažu i proizvodi PET bocu za višekratnu upotrebu i predforme na svojoj lokaciji u Vlotho-Exteru.

GDB pruža podršku proizvođačima mineralne vode za sve što im je potrebno za njihovo poslovanje i organizuje ponovnu upotrebu više od milijardu boca i 100 miliona gajbi od kojih su približno jednake količine PET i staklenih boca za višekratnu upotrebu.

Ova usluga GDB-a za svoje članove donosi značajne koristi i za potrošače i za životnu sredinu. Naime, članice, brojne kompanije za punjenje vode po celoj Nemačkoj koriste iste boce i gajbe. To znači da potrošači mogu prazne boce za vodu vratiti u gotovo bilo koji supermarket. Takođe smanjuje se količina sortiranja boca koju maloprodajni partneri moraju obaviti. Supermarketi potom prazne flaše vraćaju najbližoj punionici, gdje se operu i ponovo napune. U poređenju sa samostalnim sistemima za ponovnu upotrebu, GDB sistem smanjuje štetni uticaj transporta, dužinu, broj kamiona na putevima i emisiju ugljen-dioksida.

Procene životnog ciklusa višekratnih ambalažnih jedinica

Svako ko prati najnovije rasprave oko teme klimatskih promena zna da su transport i mobilnost  veoma važne poluge za postizanje klimatskih ciljeva. Ove boce smatraju se ekološki prihvatljivijima od pojedinačnih boca za višekratnu upotrebu .

Ali, kakav uticaj na okolinu imaju PET boce?

Da bi se to saznao, ALPLA je u novembru 2019. u Nemačkoj u skladu sa ISO 14044. naručila  nezavisnu  izradu procene životnog ciklusa boca mineralne vode od PET-a i stakla. Ova analiza uzima u obzir uticaje 13 različitih ambalažnih jedinica za mineralnu vodu na okolinu u dva kanala prodaje – lokalnoj i nacionalnoj distribuciji. Procena životnog ciklusa dala je sledeće rezultate:

Što je veći udeo reciklata u PET bocama, to je manji uticaj ambalaže na okolinu.
To je očigledno slučaj i kod rešenja za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu. GDB-ove PET boce za višekratnu upotrebu imaju najbolje rezultate u svim različitim uticajima na okolinu. Mogu se vratiti u najbližu punionicu i staviti u ponovnu upotrebu od strane, dakle, najmanje udaljene GBD članice.

Višekratne PET boce uvek imaju bolji učinak od staklenih boca za višekratnu upotrebu.

Što je težina ambalaže manja u odnosu na zapreminu punjenja, to će uticaji na životnu sredinu biti manji.

Procena životnog ciklusa ambalaže u Austriji, koju su c7-consult i Alpla predstavili  u Beču još u aprilu 2019. godine, dala je vrlo slične rezultate. I ovde je PET boca za višekratnu upotrebu izrađena u potpunosti od recikliranih materijala izbila na vrh imajući najmanji uticaj na životnu sredinu. Radi poređenja,  staklene boce za jednokratnu upotrebu svrstane su na dno u studiji, jer imaju najveći uticaj na okoliš.

Cilj nam je da ponudimo najbolje i najodrživije rešenje ambalaže za svaki proizvod i tržište, a zatim da ih nastavimo poboljšavati.


Povećanje udela reciklata i u ambalaži za višekratnu upotrebu

Alpla je povećala udeo reciklata u PET bocama za višekratnu upotrebu sa 10 na čak 30 posto. U budućnosti možemo predvidjeti samostalni ciklus recikliranja PET boca za višekratnu upotrebu ili poklopaca ovih boca. U ovom se području Alpla može pohvaliti stručnošću ne samo kao proizvođač boca i zatvarača, već i kao kompanija za recikliranje.

Boce za vodu proizvedene u Vlotho-Exteru moraju trajati najmanje 15 upotreba, dok je cifra od 25 realna pretpostavka. Čak i kada se boca povuče na kraju svog životnog ciklusa, može se reciklirati i materijal pretvoriti u nove jedinice ambalaže, uključujući PET boce za višekratnu upotrebu.

Foto/izvor: Alpla.com/promo

Podeli na društvenim mrežama: