Ambiciozan projekat: Srbija dobija sedam regionalnih sanitarnih deponija

U prvoj polovini 2023. godine trebalo bi da počne izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom – sanitarnih deponija  sa ciljem da se ojača svest o značaju recikliranja i poveća procenat reciklaže otpada u Srbiji.

Na sastanku ministarke zaštite životne sredine, Irene Vujović, i regionalnog direktora Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Mateom Kolanđelijem istaknuto je da će infrastrukturni projekti u domenu upravljanja otpadom biti finansirani iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije.

– EBRD je strateški partner Vlade RS i Ministarstva zaštite životne sredine u realizaciji kapitalnih zelenih projekata koji su izuzetno značajni za unapređenje kvaliteta životne sredine, kao i kvaliteta života građana. U prvoj polovini 2023. godine počeće izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku – rekla je Vujović.

Ona je istakla da se očekuje da će regionalni centri, u skladu sa najvišim ekološkim standardima, doprineti povećanju procenta reciklaže otpada, kao i jačanju svesti o značaju reciliranja. Takođe, na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu razmatati i mogućnost za unapređenje saradnje i zajedničkog učešća u drugim zelenim programima EBRD-a, koji se odnose na klimatske promene, ali i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine.


Naslovna fotografija: Pikist.com/free photo

Podeli na društvenim mrežama: