Eko projekat: ,,Ovaj OTPAD nije IGRAČKA“  – edukacija najmlađih o ekologiji

Dan planete Zemlje, koji se međunardono obeležava 22. aprila, ove godine je bio prilika da arhitekta i umetnik Andrej Josifovski – Pijanista svojom novom instalacijom, figurom ECO čikice, istakne otpad u našem okruženju i još jednom ukaže na problem divljih deponija u Srbiji

Nakon figure od kartona koja je bila postavljena na deponiji u Bečeju, zatim figure od plastične folije na deponiji u Dolovu, Pijanista je ECO čikicu ovoga puta obložio otpadnim metalom i postavio na deponiji u blizini Inđije.

Fotografija: @soultimemedia @nebojsa_babic_photography

Za konačnu verziju ECO čikice 2023. godine, korišćena su tri materijala koje ljudi najčešće odlažu u prirodu i koji završe na deponijama, a zapravo su resurs koji može ponovo biti vraćen u upotrebu. Otpad, odnosno, njegovo gomilanje i neadekvatno upravljanje, veliki je ekološki i zdravstveni problem za sve i ima razarajuće posledice po zemljište, vode, vazduh i životnu sredinu uopšte i svaka prilika da se ukaže na isti je dobro došla.

– Danas je Dan planete Zemlje, a godinu dana kasnije pred vama je ponovo ECO čikica visine osam metara, ovaj put obložen bojlerima, veš mašinama, frižiderima, svim onim što na putu iz doma najčešće završi u prirodi, da bi se mapirale divlje deponije i na taj način podigla svest o važnosti edukacije o upravljanju otpadom i čuvanju životne sredine kod najmlađih – istakao je Pijanista na svom Instagram profilu.

Fotografija: @soultimemedia @nebojsa_babic_photography

Projektom koji nosi naziv ,,Ovaj OTPAD nije IGRAČKA!“ umetnik  je želeo da pokaže da jedino kroz rad sa najmlađima, još iz predškolskih dana možemo uticati na promenu svesti o jako važnom problemu – otpadu.

„EKO projekat” u okviru kojeg su nastale sve ove instalacije je realizovan uz podršku u vidu znanja i ekspertize u segmentu upravljanja otpadom, kao i tehničku i logističku podršku kompanija Ekostar pak i Kappa Star Recycling, kao i uz pomoć produkcije emisije Sasvim prirodno voditelja i autora Jovana Memedovića.


Izvor: Ekostar Pak

Fotografije: @soultimemedia @nebojsa_babic_photography

Podeli na društvenim mrežama: