Interzero i OMV grade postrojenje za hemijsku reciklažu plastičnog otpada

Zajedno sa OMV-om, Interzero, osniva zajedničko preduzeće za izgradnju i upravljanje najvećim postrojenjem za hemijsku reciklažu u Evropi

Austrijska kompanija za energiju, goriva i sirovine, OMV,  i nemački Interzero, pružalac usluga u domenu cirkularne ekonomije i reciklaži proizvodima, udružuju se u zajedničkom ulaganju. Cilj ovog partnerstva je izgradnja najvećeg evropskog postrojenja za hemijsku reciklažu u Walldürnu, Nemačka. Vrednost investicije prelazi 170 miliona evra, a postrojenje, koje će biti potpuno automatizovano, će se baviti sortiranjem mešane plastike. Ovo partnerstvo će omogućiti da se mešana plastika transformiše u sirovinu koja pretvara plastični otpad koji se ne može mehanički reciklirati u ulje za pirolizu.

PROČITAJTE JOŠ: Da li će biti moguća hemijska reciklaža PVC plastike?

Postrojenje će se fokusirati na plastiku koja se do sada nije mogla reciklirati, a koje se uglavnom sakuplja odvojeno od žute vreće i sistema za reciklažu žute kante u Nemačkoj. OMV će imati većinski udeo od 89,9 posto u ovoj zajedničkoj investiciji, dok će Interzero imati 10,1 posto udela. Planirani početak proizvodnje je 2026. godine, a očekuje se da će nova sortirnica stvoriti oko 120 novih radnih mesta.

Novo postrojenje će imati kapacitet da preradi do 260.000 tona mešane otpadne plastike godišnje.


Izvor: Interzero
Naslovna fotografija: Pixabay

Podeli na društvenim mrežama: