Lidl Srbija: Prikupljeno preko 20 tona otpada iz prirode

Lidl je sa partnerskim organizacijama, u okviru projekta „Čisto iz ljubavi“, prikupio ukupno više od 20 tona otpada, uključujući PET ambalažu, metal, papir, staklo, ali i komunalni otpad

Lidl je ostvario izuzetan uspeh u svom projektu „Čisto iz ljubavi“, prikupivši preko 20 tona otpada u saradnji s partnerskim organizacijama. Ovogodišnji Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je brojnim akcijama čišćenja otpada iz prirode koje su se odvijale tokom aprila i maja. U sklopu projekta, Lidl Srbija je uklonio 20 tona otpada iz prirode, sprovodeći akcije čišćenja u deset gradova širom zemlje uz podršku organizacije „Čepom do osmeha“ i devet lokalnih organizacija koje su s volonterima čistile svoje gradove i mesta.

Ova četvrta godina projekta „Čisto iz ljubavi“ postala je povod za sumiranje rezultata i podsećanje zajednice na značaj očuvanja prirode i njenih resursa. Rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija, Jasmina Šrndić, izjavila je da su zahvalni partnerima iz organizacije „Čepom do osmeha“ i svim kolegama koji su učestvovali u akcijama uklanjanja otpada iz prirode.

Već četvrtu godinu zaredom sprovodimo projekat „Čisto iz ljubavi“, a ovoga puta upravo je Svetski dan zaštite životne sredine povod da sumiramo rezultate i podsetimo zajednicu na značaj čuvanja prirode i njenih resursa. Zahvaljujemo se partnerima iz organizacije „Čepom do osmeha“, kao i svim našim kolegama koji su učestvovali u akcijama uklanjanja otpada iz prirode“, izjavila je Šrndić.

Lidl je prikupio ukupno preko 20 tona otpada uključujući PET ambalažu, metal, papir, staklo i komunalni otpad. Skoro 5 tona reciklabilnog otpada poslato je na reciklažu. Akcije čišćenja sprovedene su u gradovima Ćuprija, Leskovac, Prokuplje, Kruševac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Senta, Nova Pazova, Sombor i Zrenjanin. U tim akcijama učestvovalo je veliki broj članova nevladinih organizacija, udruženja građana i đaka osnovnih i srednjih škola. Dodatno, održane su i edukativne radionice u osam gradova, u kojima je učestvovalo preko 700 mališana. Cilj ovih radionica bio je podizanje ekološke svesti kod mladih, kao i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa smetnjama u razvoju. Deca su pokazala veliko interesovanje i aktivno su učestvovala u radionicama.

Foto: Lidl Srbija

Predsednica udruženja „Čepom do osmeha“, Vanja Petković, izjavila je da su pokazali da je umrežavanje moguće i da postoje ljudi u Srbiji koji se zaista brinu o životnoj sredini. Istakla je da je važno da zajedno nastave s edukacijom pojedinaca i da im prenesu poruku da njihovi izbori i ponašanje direktno utiču na ekosistem.

Podsećamo da je Lidl Srbija u martu otvorio konkurs za finansijsku pomoć organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine, u cilju jednodnevnog čišćenja. Na konkurs se prijavilo 35 organizacija širom Srbije, a odabrane su devet: „Animal Rescue Serbia“ iz Beograda, „Ekološki pokret“ iz Padine, „Full House“ iz Paraćina, „Gradska organizacija penzionera“ iz Pirota, „Odred izviđača Crne rode“ iz Pančeva, „Odred izviđača Đorđe Simeonović“ iz Zaječara, „Udruženje Ekotopia“ iz Novog Sada, „Udruženje građana Ekolibri“ iz Obrenovca i „Udruženje građana Zlatiborski krug“ iz Čajetine.

Projekat „Čisto iz ljubavi“ je deo Lidlove ekološke strategije „REset Plastic„, koja se fokusira na smanjenje upotrebe plastike, povećanu upotrebu reciklirane plastike, uklanjanje otpada iz prirode, podsticanje ekoloških inovacija i edukaciju.

Izvor&Foto Lidl Srbija

Podeli na društvenim mrežama: