Moja prva plata – otvorena prijava za poslodavce

Od danas je poslodavcima omogućena prijava na novopokrenutu platformu  Moja prva plata

Program države Moja prva plata namenjen je onima koji su završili srednju školu ili fakultet i nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za svojim prvim poslom. Prijave zainteresovanih poslodavaca počinju danas i biće otvorene do 25. septembra a od 1.oktobra uslediće prijave i odabir i prijem kandidata.

Kao jedan od vidova podrške i privredi i stanovništvu usled pandemije korona virusa, Vlada Srbije izdvojila je više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima. Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

Program  Moja prva plata  je plan devetomesečnog osposobljavanja mladih u kompanijama  za koje je država obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Prema informacijama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, program će se realizovati bez zasnivanja radnog odnosa, sa ciljem da se mladima bez radnog iskustva omogući da obave praksu na poslovima kod poslodavca a ukoliko poslodavci žele da daju određene naknade mladima, država ih u tome neće sprečavati.

Poslodavaci će moći da se prijave za program preko sajta Moja prva plata do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Naslovna fotografija: icons8-team-yTwXpLO5HAA-unsplash

Podeli na društvenim mrežama: