Novi Pazar uvodi sistem razvrstavanja otpada u domaćinstvima

Novi Pazar unapređuje primarnu separaciju ambalažnog otpada

Građani Novog Pazara će uskoro moći da učestvuju u procesu reciklaže otpada u svojim domovima, zahvaljujući novom projektu koji je pokrenut u saradnji sa kompanijom Ekostar Pak. U narednim danima, 3000 domaćinstava će dobiti posebne posude za razvrstavanje otpada, plave za papir i žute za PET i limenke. Takođe će dobiti i brošuru sa korisnim informacijama o značaju reciklaže za ekonomiju, ekologiju i društvo. Oni koji budu uključeni u ovaj projekat, imaće i pravo na popust od 10 odsto na usluge odnošenja otpada.

Ovo je deo pilot projekta primarne separacije otpada u individualnim domaćinstvima, koji uključuje posebno odvajanje ambalažnog papira, ALU i PET ambalaže koji je započet ove godine u Trsteniku i Novom Pazaru. Cilj je da se građanima olakša reciklaža u njihovim domovima, ali i da se proceni uspešnost ovakvog sistema odvajanja otpada, na mestu nastanka. Projekat je podržan od strane kompanije Ekostar Pak, koja je obezbedila 1500 posuda za razvrstavanje otpada, kao i drugu opremu i edukaciju.

PROČITAJTE JOŠ: Donacija: Ekostar Pak i Kappa Star Recycling donirali kamion za JKP Novi Pazar

Ova kompanija je već dugogodišnji partner JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara, kojem je do sada obezbedila 70 kontejnera, viljuškar za reciklažni centar i kamion za prikupljanje reciklažnog otpada.

Cilj je da se unapredi primarna separacija ambalažnog otpada u ovom gradu, koji je jedan od najvećih proizvođača tekstila i kože u Srbiji.

Izvor: EkostarPak

Podeli na društvenim mrežama: