Reciklomati stižu na ulice Novog Sada

Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada na svom Instagram profilu najavila je da reciklomati stižu na pet lokacija širom grada.


Trenutno su postavljeni reciklomati u centru grada, kod „Apolo“ centra i ispred Skupštine Grada Novog Sada, a detaljni spisak lokacija će biti objavljen naknadno.

Reciklomati koji će se naći na ulicama Novog Sada daće mogućnost građanima i da svakog meseca osvoje vredne nagrade.

Podsećamo da su reciklomati već ranije bili postavljeni na ulicama Novog Sada, poslednji put prošle godine tokom Exit festivala i novosadskog Ultra Challenge turnira u basketu 3×3.

Kompanija „Sekopak“ i Grad Novi Sad tada su postavili pet reciklomata na različitim mestima u gradu.

Ove pametne mašine su već odavno prisutne u drugim gradovima Srbije i postižu odlične rezultate u očuvanju životne sredine, a građani su ih sa oduševljenjem prihvatili.

PROČITAJTE JOŠ: Pametna mašina za recikliranje ambalaže u Kragujevcu

Kragujevčani su prvi dobili reciklomate 2020. na 5 lokacija, zatim Beograđani u aprilu 2021. na 25 lokacija, dok su Nišlije i Aranđelovčani dobili po jedan reciklomat tokom 2022. godine.

Reciklomati su vid tehnologije koji na jednostavan i interesantan način donosi korist pojedincu, društvu i životnoj sredini.

Oni imaju sposobnost prepoznavanja četiri vrste ambalažnog otpada: plastičnih (PET) flaša, staklenih flaša, Tetra Pak ambalaže i aluminijumske (ALU) ambalaže (limenki).

Kada se ambalaža ubaci u reciklomat, sistem elektronskog prepoznavanja skenira je i identifikuje vrstu ambalaže. Ako je ambalaža prikladna za reciklažu, uređaj je prihvata i smešta u odgovarajuću sekciju za čuvanje.

Reciklomati omogućavaju efikasno recikliranje velikih količina otpada, što doprinosi očuvanju životne sredine i štednji energije. Ovim postupkom, otpad se ponovo koristi kao sirovina, što ima pozitivan uticaj na sadašnje i buduće generacije.


Izvor: Grad Novi Sad

Naslovna fotografija: Lazar Gugleta/ Unsplash.com

Podeli na društvenim mrežama: