Reklamacija proizvoda ubuduće i bez ambalaže

Ukoliko postoji uslov za zamenu kupljenih npr. cipela, ubuduće ćemo moći da ih reklamiramo trgovcu bez obzira na ambalažu, odnosno, da li smo sačuvali ili oštetili kutiju

Prema jučerašnjem izlaganju  ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjane Matić, u Skupštini Srbije, prilikom rasprave o Predlogu Zakona o zaštiti potrošača i potrošače i trgovce očekuje jedna novina vezana za ambalažu. Naime, kupljena roba će ubuduće moći da bude zamenjena bez obzira da li ima ambalažu ili ne. Trgovci dakle, oštećenje ili nedostatak ambalaže neće više moći da koriste kao izgovor za odbijanje da zamene kupljeni proizvod. Predloženim izmenama Zakona o potrošačima garantuje se visok nivo zaštite potrošača.

„Predlogom zakona o zaštiti potrošača propisano je da ambalaža nije neophodna da biste izvršili povraćaj robe kojom niste zadovoljni iz opravdanih razloga”, rekla je Matić u Skupštini Srbije.

Objasnila je, takođe,  da je Predlog zakona o zaštiti potrošača izrađen u skladu sa direktivama EU rekavši pritom, da je “nastao pre svega kao proizvod analize postojećeg Zakona o zaštiti potrošača iz 2014. godine.”

Matić je navela da se unapređuju postupci za proces reklamacije, te da se pored toga sudovi obavezuju da izveštavaju ministarstvo o broju potrošačkih sporova. U Srbiji je prošle godine bilo više od 22.000 potrošačkih prigovora, od čega su vansudski rešena samo dva slučaja, prenosi Tanjug.


Izvor: Tanjug
Naslovna ilustracija: Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: