U Francuskoj zabrana ambalaže za jednokratnu upotrebu

Zabrana upotrebe jednokratne plastične i papirne ambalaže počela je da važi od 01.januara 2023. godine i odnosiće se na restorane brze hrane.

Na osnovu Zakon za borbu protiv otpada i podsticanja reciklaže iz 2020. godine, od početka ove godine u francuskim restoranima brze hrane zabranjena je upotreba ambalaže za jednokratnu upotrebu, što se posebno odnosi na čaše, tanjire i pribor za jelo. Oko 30.000 lokala brze hrane u Francuskoj, služeći preko šest milijardi obroka godišnje, stvara oko 180.000 tona otpada.

Prema pisanju AFP-a, restorani su imali nekoliko meseci pripreme kako bi sa jednokratne ambalaže prešli na višekratnu te se došlo do različitih zaključaka, da se troši više energije i vode pranjem višekratne ambalaže, dok je primećeno i da potrošači bacaju u smeće pribor za jelo i tanjire, umesto da ih vrate.

Sa druge strane, Zakon je kritikovalo Evropsko udruženje za papirnu ambalažu (EPPA) koje tvrdi da je većina jednokratne ambalaže napravljena od obnovljivih izvora koja ima stopu reciklaže od 82% širom Evropske unije.

Podsetimo, Francuska je od 01. januara 2022. godine zabranila i upotrebu plastične ambalaže za oko 30 vrsta voća i povrća. Francusko Ministarstvo zaštite životne sredine, u tadašnjem saopštenju,  navelo je da je cilj zakona o kružnoj ekonomiji smanjenje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i povećanje njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu, kao i recikliranje.


Naslovna fotografija: Image by Freepik

Podeli na društvenim mrežama: