VESTI: Doskorašnja deponija na ušću reke Uvac u Lim postaje eko-park

Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz nekoliko projekata, ove godine u opštini Priboj, uložilo je preko 55 miliona dinara. Neke investicije su potpuno završene, dok će se neke nastaviti i u narednoj godini, navodi se na zvaničnoj veb stranici Opštine Priboj

Na ušću reke Uvac u reku Lim, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, umesto nekadašnjeg nekultivisanog i zaplavljenog zemljišta, stvara eko-park na čak dva hektara površine. Prostor koji je bio zatrpan raznim komunalnim otpadom, zarastao u žbunje i šipražje i kao takav izazvao veliku pažnju javnosti, sada je  kultivisan, odnosno očišćen, žbunje i šiblje uklonjeno, vrata i uvale poravnjane, a u priličnoj meri proširen je i prilazni put, od magistrale i graničnog prelaza Uvac, dužine blizine 500 metara, navodi se na sajtu.

Prostor za buduću eko-park Priboj, Foto: Opština Priboj, veb sajt

Zdravko Pešut, direktor JP za organizaciju i razvoj grada. Priboj kaže da će se u tom delu utvrdili obala dužine 150 metara kako ne bi bilo plavljenja, a prostor će se i nasuti kako bi se onemogućio prodor podzemnih voda kako bi se nesmetano mogao izgraditi predviđeni sadržaj za kulturne i sportske manifestacije.

U projekat uređenja eko-parka, vrednosti  25 miliona dinara, ove godine uloženo je 12 miliona, 10 je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine i dve opštine Priboj.

Ministarstvo zaštite životne sredine, pored pomenutih projekata, finansiralo je i u rešenje divljih deponija u gradskom i gradskom delu Priboja, kao i probijanje pristupačnog puta.

Više o projektu pogledajte u video prilogu ovde.


Izvor: Opština Priboj

Podeli na društvenim mrežama: