VESTI: Valjevo reciklira staklenu ambalažu

Nakon Pirota i Vršca koji su dobili 100 zvona za staklenu ambalažu, grad Valjevo odazvao se na Sekopakov javni poziv i dobio 30 zvona za staklenu ambalažu

U strogom centru grada Valjeva, u saradnji sa Sekopakom, postavljeno je 25 kontejnera kako bi bili na dohvat ruke svim građanima i ugostiteljima, dok će pet zvona biti postavljeno u turističkom mestu Divčibare. Još 10 reciklažnih zvona biće isporučeno JKP “Vidrak” do kraja meseca.

Ksenija Badem i Violeta Belanović

U susret Danu planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, predstavnici JKP „Vidrak” Valjevo, grada Vršca i Sekopaka, osvrnuli su se na važnost ovakvih projekata za građane.

“Cilj nam je da sva staklena ambalaža koja završava pored reka, u parkovima, a jedan deo i na deponiji sada može da se reciklira. Ovim je obezbeđeno da građani mogu da odlože staklenu ambalažu koja će potom biti odožena u naš reciklažni otpad i odatle predata otkupljivačima. Nadam se da ćemo uspeti da utičemo na buđenje svesti građana o zaštiti životne sredine”, istakla je direktorka JKP “Vidrak” Ksenija Badem.

Grad Valjevo ulaže dosta napora i sredstava za unapređenje zaštite životne sredine i postavka zvona je samo jedan od koraka koji čine u tom pravcu.

“Konkurisali smo sa još nekim projektima i kod ministarsva i nadam se da je ovo početak unapređenja zaštite životne sredine u našem gradu“, rekao je Dragutin Kuzmanović, pomoćnik gradonačelnika i potvrdio da grad planira da uloži sredstva u mehanizaciju Vidraka kako bi ovo preduzeće spremno dočekalo početak rada regionalne deponije.

Dragutin Kuzmanović i Ksenija Badem

Sekopak nastavlja da postavlja zvona širom Srbije i aktivno poziva građane da odvajaju staklenu ambalažu u namenska reciklažna zvona koja su postavili. Inicijativa Sekopaka deo je javnog poziva koji su raspisali početkom godine nakon uspeha projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balakanu”.

„Projekat je zaživeo i postigao do sada odlične rezultate jer se procenat sakupljanja ambalažnog stakla povećao za 90% u opštinama u kojima ga realizujemo. Ti gradovi godišnje po kontejneru daju jednu tonu staklenog otpada. Nama je cilj da dodjemo do 1,5 tone i nadamo se da će grad Valjevo sa nama da postigne taj cilj. Želimo da nam gradovi i Srbija budu čisti i da ambalažni otpad na kraju dana pošaljemo tamo gde mu je i mesto”, istakla je generala diektorka Sekopaka Violeta Belanović.

Podsetimo, Sekopak je u početkom godine raspisao poziv za javna komunalna preduzeća za dodelu reciklažnih zvona.

Izvor i fotografije: Sekopak

Podeli na društvenim mrežama: