Dizajn ambalaže u 2021: Ambalaža odevena u likovnu umetnost

Nastavljamo sa opisom najistaknutijih trendova za dizajn ambalaže u 2021. godini. Čini se da će u ovoj godini umetnički elementi biti uključeni u dizajn ambalaže različitih tipova proizvoda

Ambalaža odevena u likovnu umetnost

Možemo očekivati da u 2021. godini vidimo puno ambalaže dizajnirane kao umetničko delo. Ovaj trend uglavnom dobija na zamahu kod vrhunskih proizvoda, ali možemo ga primetiti i na proizvodima srednje klase. Dizajneri inspiraciju crpe iz slika i tekstura boja, ili ih zaigrano integrišu u svoj dizajn ili čine žarišnom tačkom. Cilj je ovde izbrisati granicu između dizajna ambalaže i likovne umetnosti, pokazujući da je sve , čak i boca vina koja će na kraju završiti u reciklaži, lepo i jedinstveno.

Iako neki dizajneri vole da crpe inspiraciju kod starih majstora (poput gornjeg pakovanja sira), ovaj trend uglavnom uzima inspiraciju iz apstraktnih slika i tehnika fluidnog slikanja. Tekstura je ovde ključna, a dizajneri ambalaže oponašaju vrste tekstura i efekte koje možemo da vidimo na dugo sušenoj uljanoj slici ili sveže izlivenoj smoli.

Dizajn ambalaže Emir Alčić/99designs.com

Tehnički i anatomski crteži mastilom

Predstojeći trendovi ambalaže za 2021. godinu deluju više kao „umetnička galerija“ nego „komercijalni grafički dizajn“. Uz hrabru geometriju i taktilne teksture, videćemo i puno omiljenih proizvoda spakovanih u dizajn koji izgleda kao da je izvučeni iz anatomske ilustracije ili inženjerskog plana.

Možda je to zato što nas je 2020. prisilila da usporimo i preispitamo ono što zaista vredi raditi, ili je možda odgovor na godine kada je minimalizam vladao u dizajnu ambalaže. U svakom slučaju, pripremite se za prikaz više dizajna s neverovatnim detaljima koji zgledaju kao da su ručno skicirani i iscrtani mastilom za drevnu (a ponekad i nadrealnu) naučnu publikaciju.

Dizajn ambalaže Sonia Maggi /99designs.com

Organski blokovi boja

Boje u blokovima nisu ništa novo. Ali, u mrljama i kapljicama i spiralama i padovima? Dakle, 2021.
Ono što organsko blokiranje boja 2021. godine razlikuje od prethodnih trendova blokiranja boja su teksture, jedinstvene kombinacije boja i koliko se blokovi razlikuju u obliku i težini. To nisu kutije s bojama s jasnim ivicama i čistim linijama, to su neujednačeni, neuravnoteženi, pegavi i išarani kolaži nadahnuti eklektičnim cvetnim vrtom ili dalmatinskim kaputom. Deluju stvarno, deluju organski.

Dizajn ambalaže monostudio/99designs.com

Ostale trendove dizajna ambalaže za 2021. godinu pogledajte ovde

Izvor: 99designs.com

Naslovna fotografija:Dizajn ambalaže monostudio/99designs.com

Podeli na društvenim mrežama: