HUBERGROUP, SAŠA VUKIĆ: Preduzeli smo sve mere zaštite od korona virusa, najveći izazov je transport

Pandemija korona virusa stavila nas je u vanredni režim života a samim tim i poslovanja. Gotovo sve svetske kompanije prolaze hitan i ubrzan proces prilagođavanja novonastaloj situaciji. Proverili smo kako se u tome snalaze privredni subjekti u našoj zemlji i kakve mere su preduzeli u kompaniji Hubergroup Srbija, ogranku internacionalne kompanije koja se bavi proizvodnjom štamparskih boja za ambalažu.

Kako podnose ovaj iznenadni poremećaj poslovanja i koje mere zaštite od virusa preduzimaju i sa kakvim izazovima su se susreli pitali smo gospodina Sašu Vukića, direktora Hubergroup u Srbiji.

Koliko trenutna situacija i vanredno stanje u Republici Srbiji utiče na poslovanje vaše kompanije?

U novonastaloj situaciji otežano je redovno poslovanje zbog ograničenog kretanja robe i ljudi, kao i zbog verovatnog smanjenja obima rada u većini proizvodnih i uslužnih sektora. Za nas su najveći izazovi međunarodni transport, carinska procedura i uvoz robe iz EU. U okviru naše kompanije proizvodni kapaciteti se nalaze u Italiji i Nemačkoj, tako da očekujemo otežane isporuke pre svega zbog problema u organizaciji i realizaciji transporta i prelaza granica za zemlje van EU.  

Najnovije obaveštenje lanaca snabdevanja u okviru hubergroup kažu da proizvodnja radi nesmetano, da isporuke od naših hubergroup proizvodnih lokacija idu na vreme, ali da ne možemo uticati na situaciju u teretnom transportu, otvorenosti granica,  procesa uvoza ili čak i slucaj graničnih zatvaranja. Prevoznici i učesnici u teretnom transportu više ne mogu obezbediti isporuke preuzete robe na vreme, tako da je neophodno kontunualno informisati se o pravilima za ulazak ili ograničenja koja  važe za našu zemlju.

Više informacija o korona virusu, statusu pandemije i merama zaštite i rekacije u slučaju zaraze, potražite na zvaničnom sajtu www.covid19.rs

Da li preduzimate posebne mere opreza, u smislu dezinfekcije, organizacije rada zaposlenih?

U skladu sa pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu i upustva o merama prevencije za korona virus COVID-19 preduzeli smo mere opreza za zaposlene u hubergroup

– formirali smo tim koji deluje po pitanju  korona virus pandemije

– sprovodimo snabdevanje deterdženata i dezinfekcionih sredstava, uz  higijenske  instrukcije  za naše osoblje (posebno pranje ruku)

– od zaposlenih se traži da dezinfikuju ruke pri ulasku u prostorije

– istakli smo pismene instrukcije i preporuke o sprečavanju širenja virusa uz zabranu ulaska u  prostorije osobama  sa simptomima gripa i / ili groznice iznad 37,5 stepeni Celzijusa.

– propisali pravilo drzanja rastojanja od minimalno 2 m.

– otkazali smo sve sastanke, ogrančili broj prisutnih u prostorijama i otkazali sva putovanja.

– organizovali smo rad od kuće

– obustavili upotrebu javnog prevoza za dolazak i odlazak sa posla.

Imate li informacije od vaših klijenata da li se virus može zadržati na ambalaži i preneti na korisnika direktnim kontaktom?

Prenos virusa preko kontakta sa štamparskim bojama je veoma neubičajeno i malo  verovatno. Trenutno postoji opasnost po pitanju bolesti disajnih puteva, koje su izazvane infekcijom nove vrste virusa. Prenos korona virusa na ljude odvija se preko vazduha kao kapljicna infekcija. Za ovo je potreban blizak kontakt  bilo sa životinjom koja nosi virus ili inficiranom osobom.  Da bi mogao da preživi, trebaju mu odgovarajuće ćelije domaćina u živim organizmima.

Štamparske boje i sirovine za izradu štamparskih boja nisu pogodni medijum u tom pogledu. Takođe, u slučaju kontaminacije sirovina, može se isključiti mogućnost da virus i dalje može da bude aktivan nakon dugog transporta.

Za mogućnost da se ljudi inficiraju preko kontakta sa proizvodima (npr. kontejneri i kantice za boje) ili sa robom široke potrošnje još uvek nema dokaza  u skladu sa aktuelnim naučnim saznanjima.
Ovo je potvrđeno na primer od strane nemačkog Saveznog zavoda za procenu rizika (BFR) i Robert Koch instituta (RKI).

Kompanije članice hubergroup koriste deo sirovina za štamparske boje i lakove od proizvođača iz celog sveta, uključujući i Kinu.  Ova činjenica, prema trenutnim naučnim saznanjima, ne donosi sa sobom rizik od infekcije sa koronavirusom u kontaktu sa ambalažom koja sadrži boje, kontaktom sa štamparskom bojom ili sasušenim filmom štamparske boje na štampanoj stvari.

Foto: Hubergroup
Podeli na društvenim mrežama: