Na tržištu sve više robota za dezinfekciju

Sve veći broj autonomnih mobilnih robota razvija se kako bi se obezbedila što bolja dezinfekcija objekata u skladu sa potrebama odgovora na pandemiju Covid-19

Od ranih faza pandemije Covid-19, roboti se razmatraju kao odgovor na potrebu distanciranja i pitanja radne snage. Oni su takođe smatrani rešenjima za potrebe gotovo konstantne procese dezinfekcije.

Kompanije u oblasti automatizacije, poput američke Fetch Robotics  pokrenule su se u smeru izrade ovih tipova robota a pomenuta kompanija u procesu je lansiranja dezinfekcionog autonomnog mobilnog robota, izgrađenog u saradnji sa Piedmont National, dobavljačem opreme i usluga za pakovanje, i Puro Lighting, dobavljačem UV dezinfekcije za dezinfekciju. Ovaj autonomni robot namenjen je za dezinfekciju širokog spektra, i eliminiše do 99,9% virusa i bakterija sa UV-C, UV-B i UV-A. Takođe izveštava o rezultatima dezinfekcije.

Dizajniran je da autonomno dezinfikuje frekventna područja u rasponu od sklopivih i skladišnih prostorija do bolničkih soba.

SmartGuardUV , kako se zove ovaj robot, koristi tehnologiju mapiranja i 3D kameru vida da autonomno usmerava široko-spektralno UV svetlo sa pulsnom ksenonskom lampom za dezinfekciju prioritetnih područja unutar objekta. Za razliku od prethodnih rešenja, ovaj sistem može 8 do 10 sati sa jednim punjenjem i postoji u dve verzije – jedna je dizajnirana za dubinsko čišćenje velikih prostora, većih od 100.000 kvadratnih metara a druga za ciljano čišćenje određenog područja.

Izvor: Fetch Robotics

Fotografija: Pikist.com/free-photo-vvazs

Podeli na društvenim mrežama: