DAVOS 2020: Coca-Cola ne odustaje od plastičnih boca

„Kompanija Coca-Cola neće prestati da koristi plastične boce za jednokratnu upotrebu, jer ih kupci i dalje žele“, izjavila je šefica te kompanije za održivi razvoj, Bea Perez a prenosi BBC servis.

Kompanija Coca-Cola neće prestati da koristi plastične boce za jednokrartnu upotrebu, jer ih kupci i dalje žele, izjavila je šefica te kompanije za održivi razvoj, Bea Perez a prenosi BBC servis.

Razlog je, kako kaže Perez, „potrošači ih vole jer mogu ponovo da se zatvore i laku su”.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača plastičnog otpada, navodi BBC, dok borci za zaštitu životne sredine tvrde da će mnogo boca od Coca –Cole ostati neprikupljeno za reciklažu i završti na deponijama otpada.

Ova američka korporacija proizvodi oko tri miliona tona plastične ambalaže godišnje, što iznosi 200.000 boca u minuti. Dobrotvoran organizacija Break Free from Plastic proglasila je prošle godine Coca – Coku najvećim zagađivačem među brendovima.

Obraćajuči se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Bea Perey je rekla da je kompanija shvatila da mora biti deo rešenja problema i u tom smislu se Coca-Cola obavezala da će do 2030. godine za svoju ambalažu koristiti najmanje 50% recikliranog materijala a takođe će sarađivati sa nevladinim organizacijama širom sveta kako bi se poboljšalo prikupljanje boca.

PROČITAJTE JOŠ: Fleksibilni ambalažni materijali uglavnom su izazov za recikliranje

Perez je poručila i da kompanija ne može potpuno da odustane od plastike, kako to traže neki aktivisti, jer bi to, kako kaže, moglo da odvrati kupce i ugrozi prodaju. Dodala je i da upotreba aluminijumske i staklene ambalaže takođe može da utiče na povećanje karbonskog otiska kompanije.

„Posao neće biti dobar ako se ne prilagođavamo potrošačima. Zato, kako budemo menjali našu infrastrukturu za flaširanje, prelaskom na recikliranje i inovacije, tako ćemo morati da ukazujemo potrošačima koje su prednosti toga. Oni će se menjati zajedno sa nama.“, rekla je Perez.

Foto: Piqsels/Creative Commons Zero – CC0

Podeli na društvenim mrežama: