Ekostar Pak nastavlja sa edukacijom najmlađih o reciklaži

Predstavnici nacionalnog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom „Ekostar pak“ posetili su 22. aprila, na Dan planete Zemlje, OŠ „Milan Rakić“ u Mionici i održali čas o reciklaži i razdvajanju otpada

Predstavnici nacionalnog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom „Ekostar pak“ posetili su 22. aprila, na Dan planete Zemlje, OŠ „Milan Rakić“ u Mionici i održali čas o reciklaži i razdvajanju otpada u školi u cilju razvoja svesti o važnosti reciklaže i njene uloge u zaštiti životne sredine. Akcenat edukacije je bio na uviđanju značaja selektivnog odlaganja otpada i uloge pojedinca u tom procesu.

Dan nakon edukacije, preko 90 učenika mlađih razreda je imalo priliku da, na EKO radionicama, kroz LEGO robotiku, primene svoja znanja o reciklaži.

Sa puno entuzijazma, deca su učestvovala u kreiranju četiri fantastična modela robota: „BIG LITTLE HELPER“, koji vešto doprinosi procesu reciklaže, kamion za reciklažu, centar za reciklažu i vetrenjaču kao izvor obnovljive energije. Ove aktivnosti smo povezali u jedan ciklus događaja, počevši od selekcije materijala za reciklažu, preko samog transporta do odredišta za reciklažu. Ovakvim zanimljivim pristupom deci želimo da prenesemo neophodna znanja o ekologiji, reciklaži, da razvijemo svest o značaju životne sredine, kao i da ih podstaknemo da budu kreativni, maštoviti i inovativni. Prethodne dve godine smo Dan planete Zemlje obeležavali sa projektom „Ovaj OTPAD nije IGRAČKA“ i presvlačenjem čuvene instalacije ECO čikica, dela umetnika i arhitekte Andreja Josifovskog Pijaniste kojom je on isticao važnost edukacije najmlađih. Kako je cilj animirati najmlađe, sve ovo nastavljamo sa istom simbolikom – sa figurama i kockicama koje su simbol dečije igre .“ ističu iz Ekostar Paka.

Ekostar-Pak-Mionica-cover
Foto: Ekostar Pak

U ovaj projekat uključene su odabrane škole u gradovima čija su Javno komunalna preduzeća u mreži saradnika Ekostar Pak, kako bi zajedno sa njima izgradili navike razdvajanja otpada u svom lokalnim samoupravama.

„Ova radionica predstavlja nastavak projekta EKO ŠKOLE koji je kompanija pokrenula pre par godina sa ciljem da se kod dece podigne svest o značaju reciklaže. Projekat podrazumeva da se školama prvo obezbedi oprema za sortiranje otpada, zatim se održava predavanje o reciklaži i na kraju kreativna radionica u kojoj su deca aktivni učesnici.“ poručuju iz Ekostar Paka.

Radionica je realizovana u saradnji sa Opštinom Mionica, Dečijim Inovacionim Centrom i Urduženjem Discover Serbia.

Ekostar Pak Mionica_
Foto: Ekostar Pak

Kompanija Ekostar Pak je jedan od vodećih nacionalnih operatera koji više od 13 godina u ime svojih klijenata organizuje sakupljanje i reciklažu ambalažnog otpada.  JKP “Vodovod Mionica” je samo jedno od 29 komunalnih preduzeća koje je u mreži saradnika kompanije. Saradnju su započeli krajem prošle godine sa ciljem da se u gradu uspostavi sistem razdvajanja otpada. Do sada su im obezbedili kontejnere i kante za separaciju različitog ambalažnog otpada koji su raspoređeni po gradu i u pojedinim ugostiteljskim objektima, ali i vozilo koje će omogućiti efikasno prikupljanje ambalažnog otpada.

Pogledajte galeriju fotografija sa EKO radionice ovde.

Podeli na društvenim mrežama: