VESTI: Nova rešenja u sakupljanju i reciklaži ambalažnog otpada

Ministarstvo zaštite životne sredine RS organizovalo je predstavljanje Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu i predložilo nova rešenja u sakupljanju i reciklaži ambalažnog otpada na skupu koji je održan u Privrednoj komori Srbije.

Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u periodu od 21. februara do 12. marta 2020. godine na osnovu Programa Javne rasprave utvrđenog od Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije.

Najvažnije izmene u ovom nacrtu dokumenta predstavio je Filip Abramović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, a ključna izmena je predviđena članom 44. i odnosi se na uvođenje depozitnog sistema za jednokratnu ambalažu. 

„Ovaj Zakon je usmeren pre svega na postizanje većih ciljeva u sakupljanju i reciklaži ambalažnog otpada, redukciji stvaranja i odlaganja otpada na deponije, ali bez namere da se dodatno opterete privredni subjekti i građani. U želji da se dalje unapredi sistem upravljanja ambalažnim otpadom i pronađe najbolji model za sve, država želi da kroz postepeno uvođenje depozitnog sistema omogući uspostavljanje jednog održivog sistema koji bi zaštitio javni interes, a to su životna sredina i bolji kvalitet života građana“, rekao je Filip Abramović, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Predstavnici poslovnih asocijacija su usaglašeni oko mišljenja da je za poslovanje privrednih subjekata od izuzetne važnosti predvidivost i transparetnost donošenja novih zakonskih rešenja i da je za uvođenje ovako značajne novine u postojeći sistem upravljanja ambalažnim otpadom, a pre usvajanja zakona, potrebno sprovesti detaljnu analizu efekata, utvrditi realne prelazne periode za implementaciju, jasno definisati materijale koji su predmet depozita, specificirati ulogu i način rada tela za upravljanje depozitnim sistemom, kao i da je najznačajnije elemente ovog sistema potrebno definisati Zakonom, a ne podzakonskim aktima. 

Opšti je zaključak da je neophodno sprovesti analizu ekonomskih efekata kroz sprovođenje detaljne studije koja će pokazati sve tržišne, finansijske, socijalne i ekološke efekte od uvođenja ovakvog sistema.

Kako je istaknuto na skupu, primedbe i sugestije na Nacrt zakona dostavljaju se Ministarstvu do 12. marta nakon čega će ih razmotriti Radna grupa Ministarstva koja je učestvovala u radu na ovom Zakonu i, nakon usaglašavanja, predati u dalju proceduru. 

U stručnoj raspravi su učestvovali predstavnici brojnih poslovnih asocijacija, kao što su Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Američka privredna komora, Udruženje pivara Srbije, Savet stranih investitora, Udruženje za trgovinu PKS, zatim predstavnici nacionalnih operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom (SEKOPAK, Ceneks, Ekostarpak, Tehnoekopak, i dr.), predstavnici reciklažne industrije, javnih komunalna preduzeća, lokalne samouprave, trgovinski lanci i druge zainteresovane strane – ukupno više od 80 učesnika

Izvor:  Privredna komora Srbije
Foto:  Privredna komora Srbije

Podeli na društvenim mrežama: