ANDREJ BESLAĆ, MLEKOPRODUKT: Za osvajanje novih tržišta potrebni su veliki trud i ulaganja

Po prvi put u istoriji, mleko i mlečni proizvodi iz Srbije odlaze na tržište Kine i EU, a prema najnovijim informacijama iz kompanije Mlekoprodukt, njihovi sirevi će krenuti i put Rusije.

Andrej Beslać, Foto: Mlekoprodukt/promo

Kompanija Mlekoprodukt iz Zrenjanina koja posluje u okviru grupe Savencia fromage & dairy, dobila je sertifikat za izvoz proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije i Rusije. Zahvaljujući inicijativi Ministarstva poljoprivrede, ovo je prvi put u istoriji da srpsko mleko i mlečni proizvodi mogu da se nađu i na prostoru Kine, koja predstavlja najveće potrošačko tržište na svetu.

Najsvežije informacije iz ove kompanije su da je dobijen sertifikat i za ulazak na rusko tržište a u razgovoru za Telegraf Biznis, generalni direktor Mlekoprodukta,  Andrej Beslać, govorio je o uslovima koje je bilo potrebno ispuniti kako bi dobili dozvolu za izvoz na tržište Kine i EU, o ulaganjima, između ostalog, i u proces pakovanja proizvoda.

Ovom prilikom Andrej Beslać istakao je da dobijanje ovakvog sertifikata za plasman domaćih proizvoda predstavlja veliki uspeh. Ne skrivajući ponos zbog te činjenice, dalje kaže da je Mlekoprodukt “dobio veliku priliku da daljim razvojem i unapređenjem svog poslovanja doprinese poboljšanju domaće privrede. Velika je čast da imamo priliku da se pojavimo na jednom globalnom tržištu, kao što je Kina, gde su najveći svetski proizvođači i prerađivači mleka.”
On takodje,  ističe i zahvalnost Ministarstvima poljoprivrede Republike Srbije i Narodne Republike Kine na brzoj inicijativi da podrže ovu ideju i pomogu početak njene realizacije čime se po prvi put otvaraju vrata plasmanu mlečnih proizvoda iz Srbije na kinesko tržište koje je najveće potrošačko tržište na svetu.

Na pitanja o tome šta je sve potrebno za dobijanje sertifikata za nastup na ovim tržištima, Beslać napominje da je uložen veliki trud kompanije i samih zaposlenih, ali i dodatne investicije u proizvodnju.

U prethodne tri godine uložili smo preko dva miliona evra u razvoj naših proizvodnih kapaciteta, što je omogućilo da srpske proizvode ponudimo kineskim potrošačima, kao i potrošačima zemalja EU. S tim u vezi instalirali smo dodatni CIP i  dodatnu prijemnu liniju za mleko, rekonstruisali i sredili sve podove i zidove. Bilo je važno povećati i kapacitete komore za sušenje sira i skladištenje ambalaže, što smo takođe uradili. Pored toga, nabavili smo nove mašine za topljeni sir, kao i mašine za sečenje polutvrdog sira. Kako nam je bila potrebna i nova pakerica za pakovanje Selekte od 200g, usmerili smo se i na njenu nabavku. Zahvaljujući tim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom i evropskom tržištu. – istakao je Beslać.

Foto: Mlekoprodukt/promo

Kompanija Mlekoprodukt je do sada izvozila na područje Balkana  (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija) a prvi izvoz na nova tržišta očekuje se po završeku potpisivanja svih potrebnih dokumenata.

Ciljevi za budućnost ove kompanije su takodje, kako kaže Andrej Beslać. i da  mladi i kompetentni ljudi ostanu u Zrenjaninu “tako što ćemo im omogućiti sigurna radna mesta i bolju perspektivu za budućnost. Sa druge strane, usmereni smo na to da svetskom tržištu ponudimo domaće, kvalitetne proizvode i upoznamo ih sa srpskim specijalitetima na koje smo izuzetno ponosni.”,zaključio je Beslać.

Kompletan intervju možete pročitati na Telegraf Biznis portalu.

Foto: Mlekoprodukt/promo

Podeli na društvenim mrežama: