AMBALAŽNA INDUSTRIJA I PROGRAM EKONOMSKIH MERA VLADE RS: Radni proces se odvija po ustaljenom rasporedu, treba nagraditi i radnike

Više od mesec dana traje vanredno stanje u našoj zemlji, međutim, kako saznajemo, industrija ambalaže ipak radi punim kapacitetom zbog čega im program ekonomskih mera Vlade RS neće značajno olakšati poslovanje

Program ekonomskih mera Vlade Republike Srbije svakako će pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima o čemu smo ranije pisali. Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za pomenuti program, o čemu možete pročitati ovde, međutim, istraživali smo i da li će pomenute mere značiti kompanijama iz industrije ambalaže, s obzirom da je potražnja za određenom ambalažom bila, i te kako, povećana u poslednja dva meseca.

U trenucima vanredne situacije, iz PR tima kompanije Bosis, proizvođača štampane i kaširane kartonske ambalaže i blister kartona su, za magazin Ambipak, istakli da se pridržavaju prvenstveno svih odluka Vlade Republike Srbije, ali da nisu sigurni koliko će im program ekonomskih mera zaista olakšati poslovanje.

„Što se ekonomskih mera Vlade Republike Srbije tiče, nismo sigurni da li će nam značajno olakšati poslovanje, obzirom da se radni proces odvija po ustaljenom rasporedu. Mišljenja smo da je možda trebalo osmisliti i mere koje bi nagradile radnike koji u ovim neizvesnim trenucima svakodnevno dolaze na posao“, kažu u kompaniji Bosis iz Valjeva

Iako veliki broj grana industrije u vanrednom stanju ne funkcioniše, kompanija Bosis ipak radi punim kapacitetom, vodi računa o svojim zaposlenima pogotovo o onima koji rade u vreme policijskog časa, izdavanjem dozvola za kretanje.

Foto: Bosis

„S obzirom da smo u lancu snabdevanja za prehrambenu industriju, naš rad smatramo obaveznim i odgovornim u ovim trenucima vanrednog stanja. Zbog velikog broja grana industrija koje u ovom stanju ne funcionišu, u našoj organizaciji poslovanja se može primetiti blaga promena u strukturi učešća određenih grana industrije“, ističu u Bosisu.
Ovde možete pročitati više o tome kako su u Bosisu organizovali i prilagodili poslovanje pandemiji Covid-19 i vanrednom stanju.

Sa druge strane, osnivač i vlasnik printing centra JPC – Jovšić, Saša Jovšić, za naš magazin istakao je da se obim posla jeste smanjio, međutim da centar nastavlja da radi punim kapacitetom. Ceo intervju sa gospodinom Jovšićem možete pročitati ovde.

„Kao firma sa 24 godina dugom tradicijom i ranije smo poslovali u vreme vanrednih stanja i sve smo uspeli uspešno da ih prevaziđemo. Smatramo da su ove ekonomske mere od ključnog značaja za oporavak upravo ovakvih preduzeća koji su ovom situacijom najviše i pogođena. Verujemo da ćemo uz ovakve mere svi zajedno uspeti da prevaziđemo ovu izazovnu situaciju.“

Podsetimo, prijave za program ekonomskih mera počele su 13.04.2020. godine, a svi zainteresovani se mogu prijaviti kroz poresku prijavu koja se inače popunjava.

Ovde možete pročitati uputstva Poreske uprave Republike Srbije o detaljima sprovođenja mera i ostalim poreskim merama za vreme trajanja vanrednog stanja. Takođe, Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije pripremili su Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru, sa ciljem lakšeg razumevanja najznačajnijih odredbi ovog akta kao i odgovore na najčešće postavljena pitanja i nedoumice privrednika vezano za sprovođenje mera.

Foto: Photo by Kelli McClintock on Unsplash

J. Stojiljković

Podeli na društvenim mrežama: