INTERVJU: Ivan Crnojević, CEO Elmed doo – Hrabrost i snaga su u ovakvim momentima presudni

Kako kroz krizu izazvanu pandemijom korona virusa prolazi moderna i uspešna kompanija Elmed iz Temerina, na koji način su i koliko brzo reagovali, šta planiraju kada se situacija normalizuje, pitali smo gospodina Ivana Crnojevića, generalnog direktora kompanije.

Kraj vanrednog stanja i stišavanje epidemije korona virusa svi smo jedva dočekali. Da krenemo da radimo i da kreiramo nove prilike i nastavimo tamo gde smo stali. S obzirom na sve što nam je donela korona, koliko je duboka kriza koja je zadesila ceo svet, tek ćemo videti. Jedno je sigurno, da smo svi stavljeni pred ispit suočavanja sa promenama, novim načinima rada i prilagođavanja na datu situaciju. Pored mera zaštite od korona virusa, odgovornost na menadžerima, vlasnicima preduzeća i preduzetnicima je očuvanje poslovanja, briga o klijentima i zaposlenima ali i očuvanje planova i vizija za budućnost.

Kako kroz krizu izazvanu pandemijom korona virusa prolazi moderna i uspešna kompanija Elmed iz Temerina, koja posluje u domenu industrijskog obeležavanja, na koji način su i koliko brzo reagovali, šta planiraju kada se situacija normalizuje pitali smo gospodina Ivana Crnojevića, generalnog direktora kompanije.

AM: Gospodine Crnojeviću,  s obzirom na to da je ukinuto vanredno stanje, dok epidemija zvanično i dalje traje, ali se broj zaraženih osoba ipak smanjuje, da li ste lično imali ideju o vremenskom trajanju epidemije i kako ste se poslovno organizovali u ograničavajućim uslovima kretanja i neophodnosti preduzimanja mera zaštite?

Mislim da niko nije imao ideju koliko će vremenski trajati epidemija, ali smo mi uradili sve kako bismo se dobro pripremili za duži vremenski period. Kao kompanija se trudimo da dezinfekcionih sredstava uvek imamo u skladištu, kao i zaštitnih maski, rukavica i svega što je neophodno za prevenciju i zaštitu zaposlenog na radnom mestu. Takođe, svakom zaposlenom obezbedili smo sva neophodna sredstva zaštite, i u privatne svrhe, jer smo bili svesni da ih je u tom trenutku bilo teško pronaći na tržištu.
U svim radnim prostorima postavljena su obaveštenja o merama zaštite, dezinfekciona sredstva, kao i lična zaštitna sredstva.

AM: Kakva je bila Vaša prva reakcija na proglašenje vanrednog stanja i saznanje da nam preti opasnost od epidemije? Da li ste očekivali da će biti zahvaćen gotovo ceo svet i da će uticati da poslovanje?

Naravno da nisam očekivao da će biti zahvaćen ceo svet, ali sam redovno pratio dešavanja i već pri prvoj vesti da je objavljen prvi slučaj zaraženog virusom COVID19 u Srbiji, na nivou kompanije sproveli smo sve mere zaštite u vidu dezinfekcije prostorija, organizacije rada na daljinu i online sastanaka, na radnim mestima na kojima je to moguće, u skladu sa prirodom posla.

Uvedena su dežurstava u firmi, kako bi se smanjila koncentracija ljudi u jednom prostoru i ispoštovale sve mere zaštite, uz skraćeno radno vreme.

Zaposlene iz proizvodnog sektora, čiji je dolazak na posao od presudne važnosti, organizovali smo rad u smenama, na način kojim se obezbeđuje dovoljna udaljenost i sprečava njihov lični kontakt, pored redovnih propisanih mera zaštite.
Imajući u vidu da nam je zdravlje zaposlenih na prvom mestu, uz predhodnu kosultaciju sa HR menadžerom, uveli smo dvadesetčetvoročasovnu psihološku podršku i pomoć koja se pokazala kao odličan potez.

Veoma je važno da se u ovako teškim trenucima pokaže solidarnost i saosećajnost jer je to upravo ono što je potrebno svakom pojedincu, pa i kompaniji.

AM: Kompanija Elmed kao lider u oblasti obeležavanja proizvoda i sledljivosti poznata je i cenjena u svojoj branši ali i na širem tržištu zahvaljujući svom atraktivnom i aktivnom PR-u, sistematičnom i odgovornom poslovanju. U kojoj fazi poslovnih aktivnosti i razvoja vas je kriza zatekla i kako je uticala na vaše redovne poslovne aktivnosti i planove?

U momentu uvođenja vanrednog stanja bili smo u fazi finalne realizacije pokretanja novih tehnologija u proizvodnji, koje smo odložili zbog uvođenja vanrednog stanja prouzrokovanog virusom COVID19. Pored toga imali smo u planu redovna učešća na sajmovimai i drugim vrstama događaja koji su otkazani ili pomereni za neki naredni period.

Naše poslovanje je takvo da su redovne posete i komunikacija sa klijentima obavezni, dok smo se u ovom periodu trudili da komunikaciju održimo putem online sastanaka, kako bismo zadržali kontinuitet poslovanja. Sa druge strane, uzimajući u obzir da je naše poslovanje usmereno na proizvodnju hrane, farmaceutsku industriju i industriju bezalkoholnih i alkoholnih pića, ne mogu reći da je pandemija zaustavila naše planove, ali ih je svakako usporila ili odložila za neki naredni period.

AM: Sa obzirom na to da kao kompanija imate dodira sa različitim branšama, poput trgovine, prehrambene, kozmetičke, građevinske i drugih industrija, kao i logistike, ko je po Vašem mišljenju najmanje pogođen pandemijom a kome će trebati najviše vremena i snage da se oporavi?

Mišljenja sam da će pandemija svakako uticati na svetsku ekonomiju i da će se to na neke odraziti više, a na neke industrije manje. U ovom trenutku najugroženije su uslužne delatnosti kojima će svakako trebati više vremena da se oporave posle ovog dugog potpunog prekida.

Svesni smo toga da je pandemija uticala i na neke proizvodne pogone, ali smo mi uložili maksimalan napor da održimo poslovanje na nekom zadovoljavajućem nivou. Komercijalni sektor, proizvodnja etiketa, razvoj su radili redovno, koliko je to moguće u ovom trenutku.

AM: Nakon prvobitnog šoka, od pandemije,  kompanije su se brzo sabrale a mnoge su  pokazale svoj društveno-odgovoran karakter  i pomogle u skladu sa mogućnostima. I Elmed je dao svoj doprinos…

Veoma je važno da se u ovako teškim trenucima pokaže solidarnost i saosećajnost jer je to upravo ono što je potrebno svakom pojedincu, pa i kompaniji.

Mogu slobodno da kažem da sam veoma ponosan što smo u takvom momentu mogli da iskoristimo mogućnosti naše štamparije, znanja u štampi varijabilnih podataka i sledljivosti proizvoda, i na taj način pomognemo koliko je u našoj moći donacijom serijalizovanih etiketa za novu Nacionalnu laboratoriju za molekularnu detekciju infektivnih agenasa „Vatreno oko“ u borbi protiv virusa COVID19.

AM: Vraćamo se ubrzano normalnim tokovima života i rada, koliko nam to još uvek aktuelna epidemiološka situacija dozvoljava. Šta mislite kako će poslovanje izgledati nakon korone? Da li Elmed ima spreman plan aktivnosti?

Svakako da ima. Nastojaćemo da sve neophodne mere koje su propisane od strane struke održimo u firmi što je duže moguće. Pred nama je izuzetno važan period. Kako bismo ga što uspešnije prevazišli ključno je dobro planiranje, organizacija i uigran tim, a mi upravo to imamo.

Svi smo svesni toga da se ovakva pandemija ne može zaustaviti preko noći i u ovom momentu je najvažnije da svako od nas čuva svoje zdravlje, a mi ćemo kao kompanija koja brine o svojim zaposlenima, svakako zadržati opreznost na najvišem nivou.

Zahvalni smo našim zaposlenima za trud, kolegijalnost i posvećenost našem zajedničkom cilju – da iz ove situacije izvučemo pouku i budemo jači i istrajniji u kreiranju poslovne budućnosti.

AM: Za kraj intervjua, osnažite nas nekom optimitičnom porukom, omiljenom izrekom, motom…

Hrabrost i snaga su ono što je u ovakvim momentima presudno.
Čuvajte zdravlje jer je ono osnova svega u životu. Elmed-možemo više.

Foto: Elmed doo

Podeli na društvenim mrežama: