KORONA VIRUS NA AMBALAŽI: Rizici infekcije korona virusom sa ambalaže i transportnih paketa su „izuzetno mali“, iako bi virus mogao da živi na površinama danima

Globalno širenje korona virusa,  COVID -19 izaziva opravdan strah od zaraze i mnoštvo pitanja kako i gde sve možemo da se inficiramo. Svi u lancu distribucije, od proizvođača do trgovaca našli su se u problemu kako zaštititi proizvode i pred pitanjem: da li se korona virus prenosi putem pakovanja? Prema pisanju Business Insider-a, rizik zaraze preko ambalaže i paketa za transport je veoma mali. Sa ovim se slaže i SZO kao i drugi internacionalni stručnjaci za zarazne bolesti.

Rizik od zaraze korona virusom iz paketa je mali iako virus može da živi na nekim površinama danima, tvrde zdravstveni zvaničnici. Korona virusi se najčešće šire respiratornim kapljicama, koje se prenose kihanjem i kašljem.

„Da imamo prenos putem paketa videli bismo odmah globalno širenje van Kine rano od epidemije,“ izjavila je za Business Insider Elizabeth McGrav, direktorica Centra za dinamiku zaraznih bolesti na Državnom univerzitetu u Pennsilvaniji. „Nismo to videli i zato mislim da je rizik neverovatno nizak.”

Širenje korona virusa u Kini dovelo je do porasta internih narudžbi potrošača koji su ostali kod kuće. Kako se korona virus ubrzano širi i Amerikom, u Business Insider-u smatraju da bi i na tržištu SAD-a moglo doći do porasta.

Ali, da li je kupovina putem interneta sigurnija od odlaska u prodavnicu? Da li paket može da nosi virus?

Životni vek novog virusa na bilo kojoj površini „verovatno je sat do dan ili tako nešto,“ nedavno je rekla Rachel Graham, epidemiologinja sa Univerziteta u Severnoj Karolini, Ailin Voodvard za Business Insider.

Tako da je moguće da bi virus mogao vrebati na kutiji.

Ali, rizik prenošenja iz paketa verovatno je vrlo nizak, tvrde zdravstveni stručnjaci i agencije, uključujući centre za kontrolu bolesti i Svetsku zdravstvenu organizaciju.

„Da imamo prenos putem paketa videli bismo odmah globalno širenje van Kine rano od epidemije,“ izjavila je za Business Insider Elizabeth McGrav, direktorka Centra za dinamiku zaraznih bolesti na Državnom univerzitetu u Pennsilvaniji. „Nismo to videli i zato mislim da je rizik neverovatno nizak.”

Mnogi faktori utiču na životni vek virusa na površini.

Generalno, veća vlaga, umerene temperature, slab vetar i čvrsta neporozna površina dobri su za opstanak korona virusa, izvestio je Voodvard.

Uslovi isporuke trebalo bi da otežavaju preživljavanje virusa, rekao je McGrav.

„Znamo da virusi verovatno žive samo nekoliko sati do nekoliko dana u vrstama uslova kojima izlažemo pakete, uključujući promene temperature i vlažnosti“

Centri za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija podržavaju takav stav.

„Generalno, zbog loše preživljivosti ovih korona virusa na površinama, verovatno je vrlo mali rizik od širenja sa proizvoda i ambalaže koji se isporučuju tokom dana ili nedelja na sobnoj temperaturi“, rekao je CDC na svojoj veb lokaciji, posebno u vezi sa rizicima povezanim sa prihvatanjem paketa iz Kine.

„Korona virusi se najčešće šire respiratornim kapljicama“, koji se prenose kihanjem i kašljem, rekao je CDC.

 Svetska zdravstvena organizacija izdala je slična uputstva, rekavši: „Verovatnoća da zaražena osoba kontaminira komercijalnu robu je mala i rizik od hvatanja virusa koji izaziva COVID-19 iz paketa koji je transportovan i izložen različitim temperaturnim uslovima je takođe nizak.”

Više informacija o korona virusu, statusu pandemije i merama zaštite irekacije u slučaju zaraze, potražite na zvaničnom sajtu www.covid19.rs

Što je korona virus?

Korona virusi su velika porodica virusa koja može da zarazi kako ljude, tako i životinje. Kod ljudi je dokazano da ovi virusi mogu da izazovu respiratorne infekcije od blagih prehlada do težih bolesti kao što je bio Teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji pripada istoj porodici virusa.

Šta je COVID -19?

U pitanju je oboljenje uzrokovano novim korona virusom, koje je prvi put otkriveno u kineskom gradu Vuhanu . “CO” u ovom slučaju se odnosi na koronu, “VI” na virus, a “D” na oboljenje (na engleskom disease).

Kako se prenosi ovaj virus?

Ovaj virus se prenosi putem direktnog kontakta sa respiratornim kapljicama inficirane osobe – koje nastaju kašljanjem i kijanjem, te dodirivanjem površina koje su kontimirane virusom. Malo zabrinjava činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko sati, iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za identifikaciju.

Foto: Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Podeli na društvenim mrežama: